Header - M.P.O. Books op de Utrechtse Heuvelrug


FacebookTwitterYoutube

Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van schrijver M.P.O. Books

De boeken

De bloedzuiger - herziene uitgave 2017

Bestel De bloedzuiger bij de plaatselijke boekhandel!

Of anders online: AKO, Bol.com, Bruna.nl, ECI, E-Pulp Publishers - Webshop, Libris, The Read Shop, Standaard Boekhandel.

De ouders keerden niet terug (Anne van Doorn)

Bestel De ouders keerden niet terug bij de plaatselijke boekhandel!

Of online:

Bol.com | Bruna.nl | Eci.nl | E-Pulp Publishers - Webshop | Libris | The Read Shop | Standaardboekhandel.be

Anne van Doorn heeft met De ouders keerden niet terug een verrassend leuke detective-achtig mysterie geschreven - Thrillzone.nl

Bij verstek veroordeeld - e-book

Het eerste deel nu als e-book verkrijgbaar, voor slechts 4,95 euro!

Ako.nl, Amazon.nl, Blz.nl, Boek.be, boeken.com, Bol.com, Bruna.nl, ECI.nl, E-Pulp Publishers - Webshop, Kobo.com, Libris.nlReadshop.nl en Standaard Boekhandel.

Cruise control

Bestel Cruise control bij de plaatselijke boekhandel!

Of anders online:

Nederland: AKO.nl, BLZ.nl, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Van Stockum

Vlaanderen: Cosmox.be, ECI.be, Standaardboekhandel.be

Schrijven is... een afgesloten huis

Bestel Schrijven is... een afgesloten huis bij de plaatselijke boekhandel!

Of online:

Paperback (Nederland): AKO, BLZ, Bol, Bruna, Cosmox, ECI, Libris, The read shop, Van Stockum

(Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

E-book: AKO, Bol, Bruna, Cosmox, ECI, The read shop, Van Stockum / Cosmox.be / ECI.be / Standaard Boekhandel.be

Benieuwd naar Schrijven is... een afgesloten huis? Download nu gratis de e-book preview en lees de inhoudsopgave en het voorwoord!
E-boek preview (pdf) f E-boek preview (.htm)

Een afgesloten huis

Bestel Een afgesloten huis nu bij de plaatselijke boekhandel!

Of online (Nederland): AKO, BLZ, Bol, Cosmox, ECI, Libris, The read shop, Van Stockum, Wohi.nl.

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

Books zou best eens een van de toekomstige winnaars van De Gouden Strop kunnen zijn. Een afgesloten huis is geslaagd, goed geschreven, met snelheid en spannende momenten - Biblion

Books heeft de gave om het genre detective naar een hoger plan te tillen. Niet alleen zit het verhaal vol plotwendingen waardoor de spanning hoogtij viert, ook weet hij zijn personages voldoende uit te diepen waardoor er een zeer levendig verhaal is ontstaan vol intrige, spanning, romantiek en zelfs humor - Eva Krap, BangerSisters.nl

Een vlot geschreven, spannend verhaal met verrassingen. Een boek van Nederlandse bodem voor vele uren leesplezier - TheSword Magazine

Een spannend verhaal, met verrassende elementen om het boek goed te laten lopen - Felice Beekhuis, Boekenbijlage.nl

Dit boek maakt de lezer nieuwsgierig naar andere delen uit de serie over de Utrechtse Heuvelrug - Katleen Scheers, Crimezone

Ook nu weer is M.P.O. Books er in geslaagd om de lezers van het begin tot het eind te boeien - Ali van Vemde, 't Groentje

Een afgesloten huis is one of the best in the series - Beneath the Stains of Time

Ook met humor is het verhaal rijkelijk doorspekt - Lon van Zijl, Trefpunt Houten

Een aanrader voor de liefhebbers van dit genre - Saskia Schouten, Boekenmening.nl

Benieuwd naar Een afgesloten huis? Download nu gratis de e-boek preview en lees de eerste veertig pagina's!
E-boek preview (.epub) f E-boek preview (.doc)

Dodelijke hobby - gratis e-boek!

Paperback novelle en twee korte verhalen extra. Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Bestel Dodelijke hobby bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

E-boek ... gratis! (alleen novelle, zonder extra's):

Downloaden (.epub - voor e-readers)
Of: downloaden (.epub in een .zip - voor de pc)
Of: downloaden (.pdf - voor de pc)

A well-written crime story that literally keeps you guessing until the end - Beneath the stains of time

A well plotted mystery - More than a reading journal

Al met al een leuk boekje. Het las lekker weg. Aan te raden voor mensen die een cozy mystery leuk vinden - De boekblogger

 

Nieuws November 2007 - 2010

 

Dit is de periode waarin De blikvanger werd gepubliceerd en gepromoot.

Woensdag 24 november 2010

 

Interview in De Kaap/Stichtse Courant

Onlangs was ik in restaurant Plein 6 in Doorn voor een interview met De Kaap/Stichtse Courant. Onder het genot van een kopje cappuccino sprak verslaggeefster Caro van den Berg met mij over mijn schrijversschap, waarna er een fotosessie plaatsvond op het kerkplein. Het was niet alleen heel gezellig, maar het heeft ook een leuk artikel opgeleverd. Afgelopen donderdag stond het in de krant:

De Kaap - 18 november 2010

In het artikel wordt ook al een tipje van de sluier opgelicht van wat je in 2011 te wachten staat...!

Donderdag 11 november 2010

 

De zilveren vingerafdruk voor De blikvanger?

Het wordt d publieksprijs voor thrillerlezend Nederland en Vlaanderen genoemd, de Zilveren Vingerafdruk. Deze award werd door thrillersite Crimezone in het leven geroepen. Voor zo'n website is zoiets natuurlijk een leuke happening, en het geeft een indruk wat er zoal door de bezoekers gewaardeerd wordt.

Je kunt overigens ook op mijn boek De blikvanger je stem uitbrengen. Mijn boek is te vinden in de categorie Nederlandstalig. Ik heb het stemmen zelf ook geprobeerd: het is zelfs mogelijk hetzelfde boek op de eerste, twee en derde plaats in te vullen!

De zilveren vingerafdruk

In de praktijk komt het er altijd op neer dat een van de best verkopende titels de prijs in de wacht sleept. Boeken die al ruime aandacht krijgen, ontvangen daardoor nog meer aandacht. Mijn boek is daarom bij voorbaat kansloos. Toch is het leuk als er vaak op De blikvanger gestemd wordt, want dat herinnert Crimezone eraan dat ook onbekende auteurs de aandacht verdienen!

Stemmen kan tot 25 november 2010.

Maandag 8 november 2010

 

AD/Utrechts Nieuwsblad

Het artikel verscheen op 11 september in AD/Utrechts Nieuwsblad en vandaag heb ik het aan het archief van deze site toegevoegd. Klik op de scan hieronder, en je krijgt het artikel in een nieuw venster op groter formaat.

AD/UN 11 septemper 2010

Meer informatie over deze trieste affaire werd gepubliceerd door Spanningsblog. Tot slot wil ik zeggen dat ik het jammer vind dat er nooit goed overleg is geweest. Dan hadden we hetzelfde resultaat gehad, maar dan hadden we dat op chiquere wijze bereikt, n had er iets van wederzijds begrip kunnen ontstaan.

Maandag 1 november 2010

 

Blooper

De nieuwe werkweek is begonnen, het is somber buiten en het maandaggevoel bekruipt je. Tijd dus voor een onderbreking, tijd voor iets luchtigs! In mei nam ik een filmpje op waarin ik de luxe paperbackeditie van De blikvanger demonstreerde. Het gepubliceerde filmpje was niet de eerste opname...

Wil je zien hoe het wl moet? Ga dan hier naartoe.

Woensdag 27 oktober 2010

 

Boek op de kaart

Als schrijver zoek ik altijd naar nieuwe manieren om mijn boeken onder de aandacht te brengen. Begin dit jaar kwam webshop Cosmox met een leuk initiatief, namelijk boekopdekaart.nl. Op een digitaal plattegrond van Nederland kan iedereen aangeven waar boeken zich afspelen.

Boek op de kaart

Wil je weten waar mijn romans zich afspelen, dan is deze website heel handig. Klik op de oranje boekicoontjes, en je krijgt een pop-up met informatie over het betreffende boek. En je krijgt ook de mogelijkheid aangeboden het boek te kopen door te klikken op 'bekijk boek'. Dan krijg je een andere pop-up met de keuzemogelijkheid 'Bestel op cosmox.nl'.

Donderdag 21 oktober 2010

 

Wat jij kunt doen (IV) - Zeg het voort, geef het door!

De vierde en laatste tip om de bekendheid van De blikvanger te vergroten, ligt in het verlengde van de vorige tip. Met netwerksites kun je je contacten met je vrienden onderhouden. Maar dat kan ook buiten internet om. Praat je wel eens met je vrienden, kennissen en familie over de boeken die je leest? Doorvertellen is een uitstekende manier om mijn boeken onder de aandacht te brengen en het kost niets.

Van sommige liefhebbers van mijn boeken hoor ik, dat ze ook prima ervaringen hebben met het uitlenen van mijn boeken!

En natuurlijk kun je altijd doorverwijzen naar deze site, en naar de lijst met bibliotheken waar mijn boeken liggen, en naar de boekhandels.

Vrijdag 15 oktober 2010

 

Het vervolg op De blikvanger

Ik heb het manuscript voor het volgende boek naar uitgeverij De Leeskamer gestuurd. In het voorjaar en in de zomermaanden heb ik flink aan het verhaal gesleuteld, tot ik tevreden was met het resultaat. Ik ben nog niet zeker van de titel, maar in elk geval is het weer een misdaadverhaal waarin rechercheur Petersen de hoofdrol heeft.

Als de uitgever groen licht geeft, dan hoop ik dat komend voorjaar een nieuw deel in de winkels ligt!

Vrijdag 8 oktober 2010

 

Wat jij kunt doen (III) - Netwerksites

Als schrijver bij een kleine uitgever probeer ik het hoofd boven water te houden. Als je daar sympathiek tegenover staat, dan kan ik wel enige hulp gebruiken.

Internet biedt tegenwoordig schitterende kansen om aandacht voor iets te vragen. Bijvoorbeeld door middel van netwerksites als Hyves, Facebook, Myspace, Twitter, Youtube en ga zo maar door. Heb je een profiel bij zo'n site, dan is het ook mogelijk mijn boeken bij jouw vrienden onder de aandacht te brengen. De vorige keer heb ik al de mogelijkheid genoemd mijn boek te tippen. Er zijn ook andere opties. Misschien kun je eens een blog wijden aan De blikvanger, bijvoorbeeld door te schrijven wat je van het boek vond, of door de flaptekst te noemen, of door een verslag te schrijven over je bezoek aan een locatie uit het verhaal.

Wat je ook kunt doen, is een demofilmpje over De blikvanger toevoegen als gadget. Je vindt alle filmpjes over mij en mijn boeken op Youtube.

En de derde en minst ingewikkelde optie is door vrienden met mij te worden via een van deze profielsites:

HyvesYoutubeMyspace

Ik kan nog wel wat vrienden gebruiken!

Bij Hyves zijn er ook twee 'interestgroups' waarbij lezers van mijn boeken zich aangemeld hebben: M.P.O.Books en M.P.O. Books. Als je je aanmeld, komt mijn naam te staan bij jouw interesses op boekengebied. Ook dat levert mij meer naamsbekendheid op!

Dinsdag 5 oktober 2010

 

De bloedzuiger

In mei 2005 verscheen mijn tweede misdaadroman getiteld De bloedzuiger. Hierin voltrekt zich een drama in het leven van Paul en Antoinette. Altijd hebben ze hun 15-jarige dochter gewaarschuwd niet alleen te fietsen door het bos bij Amerongen, op weg van huis naar haar school in Veenendaal, en andersom. Ze hebben haar gezegd niet van de officile route af te wijken en voor het donker thuis te zijn. Maar hun dochter heeft de goede raad in de wind geslagen en het is misgegaan. Rechercheur Petersen van politiedistrict Heuvelrug krijgt de opdracht zich met dit drama bezig te houden.

De bloedzuiger

Mocht je dit boek per se aan je collectie willen toevoegen, dan moet je snel zijn! De volledige oplage van De bloedzuiger is bijna uitverkocht en er zijn voorlopig geen plannen het boek te herdrukken. Kijk op de bestelpagina voor de mogelijkheden.

Vrijdag 1 oktober 2010

 

Ezzuliaan van de week

Deze week is mij de eer te beurt gevallen Ezzuliaan van de Week te zijn. Onlangs werd ik voorgedragen door mijn collega Alex van Galen, onder andere bekend van zijn boek Duivelssonate. Ezzulia is de website voor de liefhebber van boeken. De Ezzuliaan van de Week is een initiatief van forumlid Nicky, waarmee ze een lid van het forum in het zonnetje wil zetten.

Ezzulia

Dat ik Ezzuliaan van de Week ben, houdt in dat ik een vragenlijst heb beantwoord die nu op het forum van Ezzulia is gepubliceerd. Nieuwsgierig? Kijk hier.

Ik heb mijn collegaschrijver Simon de Waal voorgedragen als de volgende Ezzuliaan van de Week.

Woensdag 30 september 2010

 

Wat jij kunt doen (II) - Recensies & tippen

Een goede verkoop is de beste garantie dat mijn boeken in de toekomst blijven verschijnen. Als je wilt, kun je me een handje helpen. Vandaag kom ik met een tip die enige tijd vergt, maar geen cent kost. Er zijn allerlei sites waar je als lezer recensies kunt plaatsen van boeken die je gelezen hebt. Het zou fantastisch zijn als je een kort stukje over De blikvanger zou willen schrijven en publiceren via n of meer van de onderstaande sites. Zo'n aanbeveling kan anderen over de streek trekken om het boek te kopen.

Wat ook mogelijk is, is om mijn boek te tippen via netwerkwebsites als Hyves en Facebook.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen bij:

Boekkado.nl - Geen registratie nodig

Cosmox.nl - Geen registratie nodig. Bij Cosmox kun je De blikvanger ook delen met je vrienden via Facebook, Hyves, Twitter en Linkedin

Bol.com - Hier moet je je eerst laten registeren. Bij Bol kun je De blikvanger ook delen met je vrienden via Facebook, Hyves, Twitter en Myspace.

Bruna.nl - Hier moet je je eerst laten registeren. Bij Bruna kun je De blikvanger ook delen met je vrienden via Facebook, Hyves en Twitter

Thrillerboek.nl - Hier moet je je eerst laten registeren

Ako - Hier kun je De blikvanger ook met je vrienden delen via Facebook, Hyves en Twitter

Eci.nl - Hier kun je De blikvanger ook met je vrienden delen via Facebook, Hyves, Twitter en Linkedin

Noordnederlandse boekhandel - Hier kun je De blikvanger ook met je vrienden delen via Facebook, Hyves en Twitter

Crimezone - Hier moet je je eerst laten registeren

Ezzulia forum - Hier moet je je eerst laten registeren

Wat lees jij nu.nl - Hier moet je je eerst laten registreren

Superleuk!

Bij voorbaat dank voor de moeite. Echt super!

Maandag 27 september 2010

 

Column

De column die Ezzulia niet publiceerde

Een paar jaar geleden schreef ik een column die Ezzulia.nl niet publiceerde. Sinds 2007 heb ik een aantal keren een column geschreven voor deze website van boekenliefhebbers. De column die nooit het levenslicht zag, noemde ik Dan Brown is dood. Ik schreef de tekst kort nadat ik Het Bernini mysterie van deze Amerikaanse auteur had gelezen. Nu verschijnt alsnog de volledige tekst van de column en zal ik onthullen waarom Ezzulia er nooit mee voor de dag kwam. Lees de volledige column

Vrijdag 24 september 2010

 

Over het hoofd gezien...

Het boek stond jarenlang in de kast, zonder ooit opgemerkt te worden. Terwijl deze uitgave elders al sinds begin 2008 niet meer verkrijgbaar was en er voor tweedehands exemplaren bedragen werden neergeteld die hoger waren dan de oorspronkelijke winkelprijs, bleef het boek op de plank in de winkel. Het stof hoopte zich op. Als de boekhandelaar dit nieuwe exemplaar uit de kast had gehaald en voor 25 euro tweedehands op Bol.com had aangeboden, dan zou het me niet verbaasd hebben als het binnen een week verkocht zou zijn. Er is zelfs vraag naar vanuit Duitsland zoals mijn uitgever vorige week ontdekte. Maar het boek bleef in de kast voor 17,95 euro. Tot gisteren. Iemand die al mijn boeken had gelezen, behalve mijn debuut, zocht al enige tijd tevergeefs naar Bij verstek veroordeeld. Gisteren was haar gelukkige dag toen ze het vergeten exemplaar vond: 'Ben hier echt superblij mee!'

En waar werd dit exemplaar van Bij verstek veroordeeld al die jaren over het hoofd gezien? Nota bene in de plaats waar het verhaal zich grotendeels afspeelt: Maarn. Het stond in de boekenkast naast twee exemplaren van de eerste druk van De blikvanger - zullen die daar net zolang blijven staan?

Donderdag 23 september 2010

 

Promotie in volle gang: poster

Omdat er een nieuwe druk is verschenen, ben ik weer op pad om het boek te promoten. Inmiddels heb ik al een aantal boekhandels bezocht om de herdruk van De blikvanger onder de aandacht van de winkeliers te brengen. Gisteren, bijvoorbeeld, stonden Doorn, Maarn, Woudenberg, Scherpenzeel en Lunteren op het programma. De twee boekhandels in de laatstgenoemde plaats had ik nooit eerder bezocht. Hopelijk koopt men daar nu mijn boeken ook in. Leuk was het om te horen dat in Scherpenzeel de verkoop hard gaat. Er werd zelfs een exemplaar van De blikvanger verkocht op het moment dat ik in de winkel was!

Na afloop van mijn rondrit lunchte ik in het zonnetje op de Edese Hei. Ach ja, ik mag graag het nuttige met het aangename combineren! J

Om het boek te promoten, heeft mijn uitgever een A4-poster laten ontwerpen. Als je wilt, kun je die downloaden en uitprinten.

Dinsdag 21 september 2010

 

Wat jij kunt doen (I) - Het geschenk!

Zojuist is de tweede druk van De blikvanger verschenen. Als je sympathiek staat ten opzichte van de serie boeken over district Heuvelrug en rechercheur Petersen, dan heb ik een verzoek. Als auteur bij een kleine uitgever is het hard werken om het hoofd boven water te houden. Dat doe ik ook door bijvoorbeeld regelmatig boekhandelaren te bezoeken. Een goede verkoop is een belangrijke voorwaarde om 'in de markt' te blijven. Vier jaar lang zocht ik tevergeefs naar een uitgever, want de grote jongens wezen De blikvanger af omdat het boek commercieel niet interessant zou zijn. Dat is ook niet zo wonderlijk. De inkooporganisaties van de boekhandelketens laten mijn boeken al jaren links liggen. Slechts individuele boekhandelaren kopen De blikvanger in. Dit is natuurlijk niet goed voor de verkoop. Wil ik in de toekomst blijven publiceren, dan is het belangrijk om te kunnen aantonen dat ik commercieel wl interessant ben. Volgende delen in de serie over Petersen liggen al op stapel...

En dan nu mijn verzoek. De komende tijd wil ik verschillende ideen noemen om de verkoop van De blikvanger te stimuleren. Voel je wel iets bij een bepaald idee, dan zou het fantastisch zijn als je er iets mee doet!

De Blikvanger als Kado!

Vandaag heb ik een simpele tip: koop ng een exemplaar! Heb je er al aan gedacht De blikvanger aan iemand kado te geven? Misschien is er binnenkort een goede vriend of vriendin jarig. Misschien wil je een blijk van dank geven aan je buur die tijdens je vakantie op je huis paste. Misschien gaat een fijne collega binnenkort naar een andere werkgever. Het kunnen allemaal aanleidingen zijn om iemand iets kado te doen. En wat dacht je van Sinterklaas en kerst? Denk je dat iemand van een spannend boek houdt, denk dan eens aan De blikvanger!

Al bij voorbaat dank voor je steun voor de Heuvelrug misdaadserie!

Maandag 13 september 2010

 

Rhenense Betuwse Courant & Rijnpost

In juli publiceerden twee lokale kranten een interview dat Jan Ruijne mij afnam. Het is een heel interessant en mooi vormgegeven artikel. Je kunt het op internet vinden.

Donderdag 9 september 2010

 

M.P.O. Books leest voor...

Zoals afgelopen maandag aangekondigd, publiceer ik vandaag een filmpje waarin ik fragmenten uit De blikvanger voorlees. Beelden waarin te zien en te horen is dat ik voorlees, worden afgewisseld met scnes waarin het verhaal wordt uitgebeeld. Heel spannend!

Het filmpje werd diep in de nacht opgenomen met een digitale fotocamera, dus de kwaliteit is niet van hoog niveau. Undergroundkwaliteit. Maar je mag dit filmpje toch niet missen!

De achtergrondmuziek is Glimmers of fading light van ambientartiest Verbum Mentis.

Maandag 6 september 2010

 

Afgelopen nacht...

Woensdag 1 september 2010

 

Zelfde boek, andere voorkant

Binnenkort verschijnt de tweede druk van De blikvanger. Als je in de winkel komt, zul je een boek zien met een andere voorkant. Opgelet: het gaat om hetzelfde boek! Op de cover van de eerste druk staat landhuis De Tangh afgebeeld. De eigenaar van het huis kwam tot de conclusie dat hij liever niet heeft dat zijn huis wordt afgebeeld, want hij is zeer bevreesd dat zijn privacy wordt geschonden. Mijn uitgever bood daarop aan de tweede druk van De blikvanger met een andere voorkant uit te brengen.

De Blikvanger - eerste druk

         

De Blikvanger - tweede druk

Eerste druk

Tweede druk

Op de voorkant van de tweede druk zie je het gemeentehuis van Renswoude. Hier vindt in het boek een aanslag plaats op wethouder Rodrigo Szymanowski, die in De blikvanger De Tangh bewoont.

Het is maar dat je het weet. Want ik wil er niet de oorzaak van zijn dat je de tweede druk koopt, in de veronderstelling dat het om een nieuw verhaal zou gaan. Het is hetzelfde boek, met een andere omslag.

Wil je het omslag inclusief de rug- en achterzijde bekijken, download dan deze pdf.

Donderdag 26 augustus 2010

 

Bij verstek veroordeeld

Het boek waarmee ik in 2004 debuteerde, is Bij verstek veroordeeld. Door de publicatie van mijn vierde misdaadroman, is de vraag naar mijn debuut weer toegenomen. Regelmatig ontvang ik mails en word ik op straat aangesproken over dit boek. Is het verkrijgbaar? Nou, nee. Mijn debuut is al bijna drie jaar volledig uitverkocht. Er bestaan op dit moment ook nog geen concrete plannen om Bij verstek veroordeeld opnieuw uit te brengen. Het boek is alleen tweedehands verkrijgbaar. Ik heb het op internet voor prijzen gezien die hoger liggen dan de oorspronkelijke winkelprijs. Een echt item voor verzamelaars!

De koepel van Stoop - in Bij verstek veroordeeld

Mocht je interesse hebben voor het debuut, laat het me gerust weten door te mailen. Het is handig te weten hoeveel animo er is voor herdruk.

Maandag 23 augustus 2010

 

Voorpaginanieuws!

Ok, het is niet vers van de pers, want ik kwam er pas laat achter. Op dinsdag 10 augustus meldde ik dat ik op 21 juli in het Wijks Nieuws/'t Groentje stond. Toen vond ik namelijk het artikel op internet. Nu heb ik de gedrukte krant in handen en kom ik tot de ontdekking dat ik de voorpagina haalde. Het is nota bene het hoofdartikel van week 29!

Wijks Nieuws op 21 juli 2010

Met dank aan Ali van Vemde die het artikel plaatste. En met dank aan de families Van Oven en Van Ginkel die enkele exemplaren van de krant voor mij wisten te bemachtigen!

Vrijdag 13 augustus 2010

 

Onderhoud

werkinuitvoering.gif (4399 bytes)

Het heeft niets te maken met het feit, dat het vandaag vrijdag de dertiende is...

Wegens hoognodig onderhoud wordt deze site de komende dagen niet bijgewerkt. De website blijft wel in de lucht!

Donderdag 12 augustus 2010

 

De Tangh - opengesteld

De blikvanger gaat over hebzucht en hoe hebzucht het slechtste in een mens naar boven kan brengen. In het boek komen allerlei vormen van hebzucht voor. Zoals de politicus die uit is op eer en prestige, en daarbij protesterende burgers achteloos terzijde schuift. Of de vrouw die alle erfstukken van haar moeder wil hebben, ook al zijn een aantal daarvan op andere familieleden overgegaan. Maar het draait in De blikvanger vooral om de hebzucht van de personages die het prachtige landhuis De Tangh willen bewonen en bezitten. En van hen, Rodrigo Szymanowski, kan het zelfs niet hebben als een personeelslid zich op het terras vertoont, want dat is privterrein.

Landgoed De Tangh in Rhenen bestaat echt. Natuurlijk heeft het verhaal geen betrekking op de werkelijke bewoners van dit prachthuis. De blikvanger is een misdaadroman. Een roman is per definitie fictie. Ook al kies ik voor mijn boeken altijd bestaande locaties uit, wat ik schrijf is niet echt gebeurd. Die bestaande locaties kies ik omdat ik als schrijver wil laten zien in wat voor prachtige streek ik woon.

De Tangh - opengesteld

Dat kun je ook voor jezelf ontdekken. De eigenaar van De Tangh is zo vriendelijk geweest, een deel van dit particuliere terrein open te stellen voor het publiek. Ik raad je aan het landgoed met een bezoekje te vereren. Snuif de sfeer op van De blikvanger! Ik wil je wel verzoeken om de afgesloten delen van het landgoed te respecteren. Het is niet de bedoeling dat de bewoners van het huis lastig gevallen worden. Ook zij hebben recht op privacy.

De Tangh is met het openbaar vervoer bereikbaar. Als je aankomt op station Rhenen of station Driebergen-Zeist, dan neem je buslijn 50. Stap uit bij halte Paardenveld dan moet je nog pakweg 700 meter over het fietspad langs de provinciale weg in de richting van Elst/Remmerden lopen en zie je De Tangh aan de rechterkant. Stap je uit bij halte Stokweg dan moet je nog circa 500 meter over het fietspad in de richting van Rhenen en zie je het huis aan de linkerkant. Je kunt ook de Stokweg inslaan om dan via het bos aan de achterzijde van het landgoed uit te komen.

Kom je met de auto, dan is het lastig goede parkeergelegenheid in de buurt te vinden. Je zou het kunnen proberen op de Koerheuvelweg. Je kunt dan een van de wandelpaden nemen die naar de achterzijde van het landgoed voeren. Een andere optie is parkeren bij de Leemkuil aan de Autoweg. Het is vandaar nog wel een flinke wandeling naar De Tangh (in zuidelijke richting).

Een goede landkaart is aanbevolen, zoals de Topografische kaart 39E (1:25.000) van Rhenen, waarop alle bospaden staan. En Google Maps kan ook handig zijn voor een blik vanuit het heelal.

Dinsdag 10 augustus 2010

 

Vijfde recensie

Hij stond al sinds 21 juli op internet, maar ik ontdekte hem pas gisteravond: de recensie van Ali van Vemde van Wijks Nieuws/'t Groentje.

Citaat: 'Auteur M.P.O. Books is er wederom in geslaagd om de lezers te boeien met zijn nieuwe misdaadroman. (...) Een heerlijk spannend boek om te lezen op vakantie en zo toch een beetje het thuis-gevoel te houden.'

Lees de volledige recensie hier.

Donderdag 29 juli 2010

 

Even opletten...

Na alle serieuze meldingen van de laatste weken is het nu tijd voor iets ludieks. Op een van mijn zwerftochten op internet kwam ik onderstaand filmpje op Youtube tegen, waarin de moord op Lord Smithe wordt onderzocht. Bekijk het en je zult merken wat een verschil het maakt als je goed oplet!

Zaterdag 24 juli 2010

 

Stimuleer de plaatselijke economie...

De flyers zijn op. Ter promotie van De blikvanger liet uitgeverij De Leeskamer 4000 flyers drukken. Sinds de publicatie van het boek heb ik circa duizend stuks uitgedeeld aan de boekhandelaars die ik bezoek en die De blikvanger ingekocht hebben. De overige flyers heb ik de afgelopen tijd in verschillende plaatsen rondbezorgd om de verkoop van het boek te stimuleren. Het was een hoop werk, maar ik stimuleer graag de plaatselijke economie! ;)

Vrijdag 23 juli 2010

 

Artikel uit Nieuwsbode...

Begin deze maand verscheen in het huis-aan-huisblad de Nieuwsbode een artikel over De blikvanger. Dit artikel kon je al online vinden. Ik heb het stuk nu gescand en aan het media-archief van deze site toegevoegd.

De Nieuwsbode op 7 juli 2010

Door een computerstoring viel het laatste stukje tekst in de papieren editie weg. De tekst had moeten zijn: 'De blikvanger is uitgebracht als een luxe paperback. Meer informatie: www.mpobooks.nl.'

Dinsdag 20 juli 2010

 

176

Mijn uitgever heeft de bestelling binnengekregen van de Nederlandse bibliotheken. Slechts 176 exemplaren zijn er verkocht, minder dan ik gehoopt had. Zoals ik al in een recente column meldde, kijken bibliotheken vooral naar de bibliotheekrecensie om te bepalen of een boek wordt ingekocht of niet. Omdat die bespreking niet overwegend positief was ('de stijl verdient niet altijd de hoofdprijs') en de concurrentie sterk was, valt het verkochte aantal tegen. Ter vergelijking: van mijn debuut werden meer dan 300 exemplaren verkocht aan de bibliotheken.

Om toch te eindigen met iets positiefs, kan ik melden dat De blikvanger vrijwel is uitverkocht. Er kunnen nog winkels zijn die voorraad hebben, maar veel kan het niet zijn. Wil je het boek per se hebben, dan moet je snel zijn!

Hiermee is De blikvanger nu al mijn best verkochte boek tot nu toe!

Vrijdag 16 juli 2010

1column.jpg (3678 bytes)

Juffrouw Schrikkeldraad

'Ach, dat meisje huilt. Het is zijn springtouw kwijt.' De twee zinnen springen onmiddellijk in het oog. Ik kom ze tegen in Schrijfwijzer compact van Jan Renkema. Dit is een taaladviesboek dat in de collectie van geen enkele schrijver mag ontbreken. Renkema is docent Tekstwetenschap aan de Universiteit van Twente. In Schrijfwijzer compact legt hij de vele regels van onze taal uit. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden, zowel van hoe het niet moet als hoe het wel moet. Grammatica, het gebruik van leestekens, spelling, en ga zo maar door, het komt allemaal in dit handzame boek voor. En natuurlijk ook de vele uitzonderingen die onze taal ingewikkeld maken. Lees de volledige column

Donderdag 15 juli 2010
 

Vierde recensie

Afgelopen week vond de aanbieding van De blikvanger aan de Nederlandse bibliotheken plaats. In dezelfde week werden zo'n 75 andere titels aangeboden. Omdat bibliotheken een beperkt budget hebben, kan niet alles aangekocht worden. Het is daarom een hele klus te bepalen welke boeken wl en welke boeken net worden aangeschaft. Om die beslissing te vergemakkelijken wordt er door de Nederlanse Bibliotheekdienst Biblion een recensie van elke nieuwe uitgave geschreven. Die recensie pakt niet altijd gunstig uit, afhankelijk van wie het boek bespreekt. Onlangs schreef ik hierover de column Een zinnetje van duizend euro.

De bibliotheek

Net als de vorige keren werd mijn nieuwe boek gerecenseerd door iemand die de vorige delen niet voor Biblion besprak:

'Op de Utrechtse Heuvelrug heeft het rechercheteam de handen vol aan het oplossen van drie moorden. Gaandeweg wordt de rol van een excentrieke familie die een aantrekkelijk landgoed bewoont, steeds belangrijker in het onderzoek. Gelukkig herkent het rechercheteam snel een verband tussen de moorden. Door middel van afleidingsmanoeuvres blijft tot het eind toe de ware toedracht een raadsel. Een fantasierijke politieroman, die echter door een wat breedsprakige verteltrant te veel aan spanning inboet. De stijl verdient niet altijd de hoofdprijs. De plot is nogal complex, maar gelukkig ook verrassend. Vierde deel in de serie politieromans met rechercheur Petersen in de hoofdrol. De schrijver laat zich inspireren door onder andere Agatha Christie en Conan Doyle; hij is freelance journalist. Paperback met kleine druk. - J. Madern-Luijk'

Als schrijver kan ik met zo'n bespreking niet uit de voeten. Wat wordt bedoeld met 'De stijl verdient niet altijd de hoofdprijs'? Er wordt geen voorbeeld gegeven, zodat ik er niets van kan leren. Of bedoelt de recensent: 'De stijl verdient meestal de hoofdprijs, maar niet altijd.' Dat klinkt eigenlijk zo gek nog niet!

Hoe dan ook, duim voor mij dat het boek goed verkocht wordt. De bibliotheek is immers belangrijk om naamsbekendheid op te bouwen!

Zaterdag 10 juli 2010
 

Kleine wijziging in de website

Zojuist heb ik een kleine wijziging in de website doorgevoerd. De afgelopen maanden kon je helemaal bovenaan de website een zogeheten "flash header" zien. Door middel van flash zag je een animatie van verschillende foto's die na elkaar getoond werden. Nadeel van een flash header is dat het gaat om een relatief zwaar bestand. En sommige virusscanners zijn er beducht op. Redenen genoeg voor een wijziging.

Nu zie je voortaan boven elke pagina een enkelvoudige afbeelding. Boven deze pagina zie je de skyline van Rhenen. Er zijn ook andere foto's in omloop. Dat zie je vanzelf als je deze website doorbladert.

Vrijdag 9 juli 2010
 

Misdaadroman speelt 'bij de buren'

De Nieuwsbode besteedde deze week aandacht aan De blikvanger. Het artikel is nu ook op hun website te vinden. Wil je het lezen, gebruik dan deze link.

Donderdag 8 juli 2010
 

Derde recensie

Op misdaadromans.nl van Ine Jacet is een recensie gepubliceerd van De blikvanger. Het boek krijgt van haar slechts twee sterren, al geeft ze zelf aan dat ze niet van dit type boek houdt: 'Al met al is het best aardig en deels volgens een klassieke methode gedaan. Maar aan deze lezer is dit (type) boek niet besteed. Het beroert niet en de personages komen niet echt tot leven.'

Ze slaat echter de plank mis als ze schrijft: 'Het boek had overigens nog wel enige redactie kunnen gebruiken. De lezer is met regelmaat op bezoek bij de familie Szymanowski. Op pagina 153 wordt opeens – weliswaar kortdurend - de familie Girafski gentroduceerd. Wie zijn dat? Foutje. Het is dezelfde familie maar gedurende een paar pagina’s hebben ze een andere naam.'

De naam Girafski wordt uitsluitend door het personage John van Keeken gebruikt. Dat gebeurt overigens niet voor het eerst op pagina 153. Al op pagina 91 verbastert John van Keeken de naam Szymanowski met opzet:

'Ik heb me verdiept in die Girafski.'

'Szymanowski', verbeterde Inge Veenstra hem.

'Dat zeg ik, Girafski! Kijk, hij heeft zijn nek te ver uitgestoken (...).'

Deze passage kan je haast niet ontgaan als je aandachtig leest. Zo'n stukje dialoog zegt iets over wie John van Keeken en Inge Veenstra zijn, waardoor je ze beter leert kennen. En als je de humor uit het bovenste stukje mist, dan beroert het verhaal niet. Geeft niet: niet iedereen houdt van dit type boek en dat hoeft ook niet. Toch aardig dat Ine de moeite nam De blikvanger te lezen.

Donderdag 1 juli 2010
 

Krijg nou de plakkeritus!

's Werelds duurste postzegel is een misdruk. De gele postzegel Treskilling uit 1857 werd veertien jaar geleden voor een bedrag van circa 3,6 miljoen euro geveild. In mei van dit jaar werd deze prent opnieuw onder de hamer gebracht en verkocht voor een niet bekend gemaakt bedrag. Deze postzegel hoort normaliter groen te zijn, maar juist de afwijkende kleur en het feit dat er nog maar n exemplaar van is, maakt deze ene zegel tot een gewild verzamelaarsitem.

Treskilling postzegel

Het zal je inmiddels misschien opgevallen zijn dat er op mijn nieuwe boek ook iets plakt. Op de rugzijde van De blikvanger zit als het goed is een stickertje waarop het woord BLIKVANGER staat. Een journalist kwam al met de suggestie dat mijn uitgever dat gedaan heeft, om op deze manier de titel nog een beetje extra te laten uitspringen, zodat het echt in het oog loopt en jouw blik vangt. Tegen zo'n prachtige uitleg zou ik natuurlijk niets in willen brengen. De waarheid is dat er onder dat stickertje een duister geheim schuilgaat. Een geheim dat beter kan blijven bestaan. Dus lekker laten zitten, dat stickertje! Doe je het toch, dan levert dat een kleverige rug op!

En als je na bovenstaande het vermoeden hebt wat het geheim inhoudt, denk dan terug aan die gele postzegel die miljoenen opleverde. Op een dag wordt jouw boek misschien wel een zeer gewild verzamelobject!

Zaterdag 26 juni 2010
 

Het is mooi weer, helaas

Ik ben terug van de tweede signeersessie ter promotie van De blikvanger. Op uitnodiging van de bibliotheek van Woudenberg zat ik van 11.00 tot 12.30 uur achter een keurig ingerichte boekentafel. Het is altijd lastig om een signeersessie in een bibliotheek te doen. Bezoekers van de bieb zijn gewend boeken te lenen, niet te kopen. Dat was vanochtend te merken. Ik wachtte samen met Jacqueline van boekhandel Van Lunteren op wat komen ging, maar veel gebeurde er niet.

Het was een ontmoedigende ervaring, ook omdat ik redelijk wat mensen in Woudenberg ken. Geen daarvan kwam belangstelling tonen. Het zal wel aan het weer gelegen hebben. De zon scheen uitbundig en het was warm. Waarschijnlijk lag half Woudenberg te bakken op het strand van het nabijgelegen Henschotermeer.

Ik heb wel eens signeersessies gehad waarbij er tientallen exemplaren verkocht werden. Maar naast de successen zijn er dus ook altijd teleurstellingen. Het blijft voor mij knokken om mijn boeken aan de man (en vrouw) te krijgen. Ik vind het vooral sneu voor Jacqueline die 25 boeken inkocht en ook anderhalf uur opofferde voor wat uiteindelijk drie verkochte exemplaren opleverde.

Woon je in Woudenberg, doe me dan een plezier en ga naar haar winkel en koop De blikvanger alsnog. Je vindt boekhandel Van Lunteren aan de Voorstraat 26.

Vrijdag 25 juni 2010
 

De boekhandels (Slot)

De laatste weken kon je hier telkens nieuwe lijstjes zien van boekhandels waar De blikvanger op voorraad is. Al deze lijstjes zijn nu samengevoegd en te vinden op een speciale pagina. Wil je het boek eerst zien, voelen en/of ruiken voor je tot aanschaf overgaat, dan kun je terecht bij deze winkels.

Natuurlijk is De blikvanger ook te bestellen bij winkels waar het boek niet op voorraad ligt.

Woensdag 23 juni 2010
 

De boekhandels (V)

In Nederland is weer een boekhandel erbij waar mijn nieuwe boek ruim op voorraad ligt:

Zeist - Bruna (Slotlaan 197)

Het boek is ook bestelbaar bij alle boekhandels in Vlaanderen. Er zijn niet zoveel winkels die De blikvanger daadwerkelijk op voorraad hebben. De winkelketens hebben, net als in Nederland, een gezamenlijke inkooporganisatie waar productmanagers bepalen wat ingekocht wordt en wat niet. Uitgaven bij kleine uitgevers worden bij voorbaat niet ingekocht, al zijn die wel via de distributiekanalen te bestellen.

Desondanks hebben onderstaande boekhandels aangegeven het boek in de winkel te hebben, of ze krijgen het spoedig binnen:

Brugge - De Brugse boekhandel (Dyver 2)

Leuven - Club Leuven (Fochplein 5)

Oostkamp - Standaard Boekhandel (Kortrijksestraat 29)

Sint-Truiden - Standaard Boekhandel (Luikerstraat 16B)

Woensdag 23 juni 2010
 

Tweede recensie

Gisteren is de tweede recensie verschenen. Wie in Wijk bij Duurstede woont, kent uiteraard de nieuwssite Ditiswijk.nl. Redactielid Janet Jongejan las De blikvanger en schreef een enthousiaste recensie. Citaat: 'De lezer die in deze omgeving woont of is opgegroeid, zal regelmatig de neiging hebben de locaties uit het boek op te zoeken, ware het niet dat de spanning die de auteur in De Blikvanger weet op te bouwen je aan je stoel gekluisterd houdt.'

Lees de volledige recensie hier.

Dinsdag 22 juni 2010
 

De blikvanger in Japan

Even een bericht tussendoor voor mijn lezers die in Japan verblijven. Het is ongetwijfeld frustrerend om te horen dat er een nieuw boek van mij verschenen is en dat in vele boekhandels in Nederland te vinden is. Het is een beetje kostbaar om over te komen, een exemplaar aan te schaffen, en terug te vliegen naar Tokyo, Osaka, Kobe of waar je ook zit. Om je tegemoet te komen, kun je het boek nu vinden op Amazon Japan.

Mocht iemand vanuit Nederland naar het land van de opkomende zon reizen, neem dan even een stapeltje van De blikvanger mee. Amazon Japan heeft het boek namelijk nog niet op voorraad...

Vrijdag 18 juni 2010
 

column

Een zinnetje van duizend euro

Binnenkort wordt de belangrijkste recensie van mijn nieuwste boek geschreven. Dit is niet een bespreking in een landelijke krant of in een spraakmakend maandblad. De recensie die veruit het zwaarst telt, is de recensie van de Nederlandse bibliotheekdienst Biblion. Lees de volledige column

Woensdag 16 juni 2010
 

De boekhandels (IV)

De lijst winkels waar De blikvanger ligt groeit verder aan. Dit zijn de aanvullingen:

Kampen - Boekhandel Rozhanitsa (Oudestraat 137a)

Sittard - Boekhandel Krings (Brandstraat 23)

Zoetermeer - The read shop (Middelwaard 12 - het boek komt morgen binnen)

Maandag 14 juni 2010
 

De boekhandels (III)

Sinds vrijdag is de lijst met boekhandels die De blikvanger in huis hebben uitgebreid. Dit zijn de aanvullingen:

Capelle aan de IJssel - Boekhandel de Koperwiek (Koperwiek 61-63)

IJsselstein - The read shop (Benschopperstraat 21)

Zaterdag 12 juni 2010
 

Terugblik op een enerverende dag

Een drukke dag zit erop. Vanochtend stond ik vroeg op om me klaar te maken voor de eerste signeersessie sinds oktober 2006. Door een opgebroken weg moest ik extra vroeg van huis. Ruim op tijd kwam ik aan in Rhenen, waar ik eerst de boeken ophaalde bij de plaatselijke boekhandel, om vervolgens naar de bibliotheek te gaan.

Tijdens de sessie, die van 10.00 uur tot bijna n uur 's middags duurde, verkocht ik zes exemplaren. Dat lijkt weinig. Toch was dit voor mij qua verkoopaantallen de meest succesvolle signeersessie in een bibliotheek. Mensen zijn niet gewend boeken te kopen in de bibliotheek. Alleen als er heel veel publiciteit is geweest, lukt het om zo'n sessie een succes te laten worden. Die publiciteit viel wat tegen: weinig bibliotheekbezoekers hadden van mij, of De blikvanger of de signeersessie gehoord. Daarom was het uiteindelijke verkoopresultaat heel behoorlijk, al had ik er wat meer van gehoopt.

Maar het gaat niet alleen om verkoop. Het gaat zeker ook om het ontmoeten van mensen. Wat dat betreft was de sessie zeker de moeite waard. Vooral de ontmoetingen met lezers die daadwerkelijk mijn vorige boeken hebben gelezen, zijn altijd mooie ervaringen. Leuk om te horen dat iemand zelfs haar boeken uitleent aan vriendinnen om zo reclame voor mij te maken. Echt super!

Na de sessie vertrok ik naar huis om een hapje te eten en even bij te komen. Vervolgens stond Radio 90FM op het programma. Ik was te gast bij Evert Wybenga in zijn show N.A.P. Magazine, waarin hij me interviewde over het nieuwe boek. Het is altijd gezellig bij Evert, die ik nog goed ken van de bijna dertien jaar dat ik zelf bij 90FM actief was. Om half zes was het afgelopen en keerde ik naar huis terug. Nu kan voor mij het weekend beginnen.

De komende tijd staan er allerlei promotionele activiteiten op het programma, hoewel de meeste daarvan achter de schermen zullen zijn. Dat geld niet voor de eerstvolgende signeersessie. Deze is op zaterdag 26 juni vanaf 11.00 uur in de bibliotheek in Woudenberg. Als je het nieuwe boek en de vorige delen al gekocht hebt, ben je natuurlijk ook welkom. Zoals ik hierboven al schreef, signeersessies zijn heel geschikte gelegenheden om kennis te maken. En als je wilt, signeer ik je boeken!

Vrijdag 11 juni 2010
 

De boekhandels (II)

Door heel Nederland zijn boekhandels te vinden waar De blikvanger op voorraad is. Deze winkels kan ik van harte aanbevelen:

Barneveld - Boekhandel Romijn (Raadhuisplein 49)

Eerbeek - Boekhandel Hendriks (Stuyvenburchstraat 36)

Houten - The read shop (Plein 11)

Leiden - Kooyker (Breestraat 93)

Leidschendam - Boekhandel Paagman (Kamperfoelie 12-14)

Rotterdam - Selexyz Donner (Lijnbaan 150)

Soest - Boekhandel Van de Ven (Soesterbergsestraat 54c)

Utrecht - Broese (Stadhuisbrug 5)

Valkenburg aan de Geul - The read shop (Dr. Erensstraat 6)

Vinkeveen - The read shop (Plevierenlaan 21)

De lijst is momenteel nog kort, omdat een aantal winkels het boek in bestelling hebben. Naar het schijnt zit het Centraal Boekhuis nu al zonder voorraad, dus de verkoop gaat goed. Mijn uitgever heeft begin deze week een grote doos naar het CB verstuurd. Het is een kwestie van dagen voor De blikvanger in meer winkels ligt.

Uiteraard kun je het boek ook bestellen in winkels waar De blikvanger niet in het winkelassortiment is opgenomen.

Vrijdag 11 juni 2010
 

Interview AD Utrechts Nieuwsblad

Vrijdag 4 juni gaf ik op een zonovergoten terras van Gasthuys de Notabelen in Doorn een interview met Rose Carry Lokin. Het was niet de eerste keer dat ik met haar sprak. In 2004 interviewde zij me voor De Kaap ter gelegenheid van mijn debuut. Dit keer was het voor de editie Utrecht-Oost van AD Utrechts Nieuwsblad. Afgelopen maandag volgde een fotosessie in de Bruna in Rhenen, waarna het artikel de volgende dag gepubliceerd werd. Omdat ik zelf niet op de krant geabonneerd ben, lukte het me woensdag nog een exemplaar bij boekhandel Binkhorst & Van Wijnen te krijgen.

AD Utrechts Nieuwsblad van dinsdag 8 juni 2010

Anders dan het artikel vermeldt, werd de foto genomen door fotograaf Herman Stver uit Ede.

Donderdag 10 juni 2010
 

De boekhandels (I)

De laatste tijd heb ik 22 boekhandels persoonlijk bezocht. Een groot aantal daarvan heeft De blikvanger op voorraad of in bestelling. Binnenkort volgen aanvullingen. Hier is de actuele lijst:

Doorn - The read shop (Thorheimpassage 3)

Doorn - Binkhorst & Van Wijnen (Kampweg 25)

Driebergen - The read shop (Traay 35)

Driebergen - Boekhandel Jacques Baas (Traay 4c)

Leersum - The read shop (Torenzichtlaan 5)

Maarn - Ribberink Boekhandel (Raadhuislaan 9)

Rhenen - Bruna (Frederik van de Paltshof 32)

Scherpenzeel - The read shop (Dorpsstraat 245)

Veenendaal - Boekhandel Van Kooten (Zandstraat 143)

Veenendaal - Boekhandel Jac. Hardeveld (Hoofdstraat 60)

Veenendaal - Bruna Ellekoot (Veenslag 86)

Wageningen - Boekhandel Kniphorst (Hoogstraat 49)

Wijk bij Duurstede - Boekhandel Pettinga (Mark 12)

Wijk bij Duurstede - The read shop (Steenstraat 1)

Woudenberg - Boekhandel Van Lunteren (Voorstraat 26)

Zeist - Boekhandel Kramer & Van Doorn (1e Hoge Weg 10D)

Zeist - The read shop (Hoog Kanje 2b)

Zeist - Groenveld Boeken (Steynlaan 17)

Woensdag 9 juni 2010
 

De 25ste nieuwsbrief is uit!

Gisteren heb ik hem verstuurd: de 25ste nieuwsbrief sinds 2003. Als je de berichtgeving op deze pagina regelmatig volgt, zal de brief niet veel nieuws bevatten. De nieuwsbrief is wel makkelijk als je af en toe berichten in je mailbox wilt ontvangen, zodat je het nooit hoeft te missen als er een nieuw boek verschijnt. Je kunt je aanmelden per mail.

Dinsdag 8 juni 2010
 

De Maand van het Spannende Boek in de bibliotheek...

Onlangs meldde ik hier dat veel bibliotheken in het kader van de Maand van het Spannende Boek een speciale tentoonstelling met boeken hebben ingericht. Een aantal bibliotheken zetten ook mijn boeken op deze manier in het zonnetje. De foto hieronder laat zien hoe de Maand bijvoorbeeld in de bibliotheek van Castricum wordt gepresenteerd. Met dank aan mevrouw Costerman Boodt voor het toezenden van de foto!

Bibliotheek Castricum

Zaterdag 5 juni 2010
 

De agenda

Wie de afgelopen dagen bij het menu-onderdeel 'Agenda' keek, zag al dat er weer het een en ander op stapel staat. Hier is het actuele overzicht:

12 juni 2010 - Signeersessie in de bibliotheek van Rhenen. Vanaf 10.00 uur ben ik te gast in de bieb. De bibliotheek is in Rhenen te vinden aan de Bantuinweg 2. Het is niet uitgesloten, dat ik later die dag ook signeer in de stand van de bieb tijdens de Cuneradag in Rhenen. De boeken worden aangeleverd door Bruna Rhenen.

12 juni 2010 - Radio-interview. Vanaf 17.00 uur ben ik te gast bij Evert Wybenga van het programma N.A.P. Magazine van Radio 90FM. Jarenlang was ik zelf een medewerker van deze omroep, dus ik kijk ernaar uit om weer eens in de vertrouwde studio te zijn! Radio 90FM is online te beluisteren (livestream) via http://www.radio90fm.nl. De etherfrequentie is FM 91.7 MHz.

26 juni 2010 - Signeersessie in de bibliotheek van Woudenberg. Vanaf 11.00 uur ben ik te gast in deze bieb - nu voor de derde keer sinds mijn debuut in 2004. De boeken worden aangeleverd door boekhandel Van Lunteren.

Donderdag 3 juni 2010
 

Even bijkomen...

Sinds de officile verschijningsdatum, zes dagen geleden, ben ik langs de 22 boekwinkels gegaan die ik in de aanloop naar de publicatie van De blikvanger ook heb bezocht. Vooral de afgelopen twee dagen waren zeer intensief. Woensdag stonden tien winkels en een bibliotheek op het programma, vandaag acht boekhandels. Ik heb promotiematerialen uitgereikt en gesproken met winkelmedewerkers en eigenaars. En ik heb overleg gevoerd met bibliotheekmedewerksters over signeersessies en alles wat daarbij komt kijken.

Er waren leuke ontmoetingen met enthousiaste verkopers die vertelden over boeken die als 'warme broodjes over de toonbank' gaan. Een paar van hen had ik vier jaar niet gezien, maar het klikte meteen alsof er geen jaren tussen hebben gezeten. Een aantal winkeliers besloot na mijn komst extra exemplaren in te kopen. Dus mijn tournee loonde de moeite. Mijn lunchpauzes hield ik op fantastische locaties. Wat dacht je van een bankje op een duin aan de rand van het grote heideveld van Heidestein bij Zeist? Of zittend op een landbouwhek in de Blauwe Kamer, met een prachtig uitzicht over het gebied, met de Grebbeberg op de achtergrond. En dat bij een strakblauwe hemel. Wat kan het leven van een schrijver toch heerlijk zijn!

Nou ja, niet in alle opzichten. Woensdag hoorde ik dat groothandel Scholtens het boek nog steeds geregistreerd heeft als 'niet leverbaar', terwijl de uitgever maandag al aan de bel heeft getrokken. De groothandelaar kreeg het boek nota bene op 26 mei binnen. Hopelijk is het nu verbeterd. Gelukkig is het Centraal Boekhuis begin deze week begonnen de winkels te bevoorraden.

En er was nog een teleurstelling. Een aantal boekhandels die me enkele weken geleden nog beloofden het boek in te kopen en te promoten, bleken De blikvanger niet besteld te hebben. En daarvan gaf zelfs aan het boek helemaal niet te bestellen. De betreffende boekhandelaar had ik een leesexemplaar gegeven in de hoop dat we op die manier de verkoopresultaten kunnen opschroeven. Zijn reactie deze week was daarom erg ontmoedigend. Hij gaf wel aan dat als ik over drie weken langskom, hij zijn besluit misschien zal heroverwegen. Ik wil deze man graag over de streep trekken, dus dat ga ik zeker doen. Zijn plaatselijke concurrenten hebben allemaal al exemplaren van De blikvanger verkocht. Hopelijk zal hij in de tussentijd inzien dat er een markt is voor mijn boeken.

De laatste winkel die ik bezocht, was de Bruna in Rhenen. Dinsdag kregen zij daar vijftien exemplaren binnen en om kwart voor drie vanmiddag waren er slechts drie over. Het boek heeft overigens een heel mooi plekje gekregen op de toonbank:

Bruna Rhenen - nog drie exemplaren over

Volgens een gerucht waren die boeken een uur later alsnog verkocht. Een nieuwe lading van dertig exemplaren is onderweg. Met dat goede nieuws keerde ik naar mijn woonplaats terug. Nu probeer ik even bij te komen, want het was toch wel slopend. Morgen wil ik fris in de startblokken staan. Er staat me dan namelijk een interview met AD Utrechts Nieuwsblad te wachten!

Donderdag 3 juni 2010
 

Voorpaginanieuws!

Eergisteren werden de persberichten verzonden, gisteren haalde ik daarmee de voorpagina van de Barneveldse Krant met de kop Aanslag op wethouder in misdaadroman. Het artikel is ook op internet te lezen, waar de kop nog beter de aandacht weet te trekken, kijk maar eens hier. Redactie van de Barneveldse Krant: bedankt! En hierbij wil ik ook Barneveldse Krant lezeres Greta bedanken dat ze mij hierop attent maakte!

Barneveldsekrant2juni2010.jpg (95321 bytes)

Woensdag 2 juni 2010
 

Uit het archief: Spek en bonen

Gisteren werd in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt van de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende boek van 2010. Mijn plaatselijke boekhandelaar voorspelde de winnaar al: het werd de Vlaming Bram Dehouck met zijn boek De minzame moordenaar. Bij deze mijn felicitaties aan de gelukkige!

In 2006 ontwikkelde ik voor mijn toenmalige uitgever een website om de boeken van mij en mijn collega's bij hetzelfde fonds te promoten. Voor die website schreef ik de column Spek en bonen. Hierin protesteerde ik tegen het feit, dat tegenwoordig nooit meer politieromans de Gouden Strop winnen. De column die werd gepubliceerd, was echter niet de originele tekst die ik had geschreven. In het oorspronkelijke artikel noemde ik De zaak Alzheimer van Jef Geeraerts, om van een collega te horen dat deze roman geen politieroman is. Op dat moment had ik De zaak Alzheimer van deze Vlaamse auteur nog niet gelezen. Hoewel ik wist dat de Detective en Thrillergids dit boek indeelde bij de politieromans, besloot ik op het oordeel van mijn collega af te gaan. Kort daarna las ik dit Stropwinnende boek alsnog en kwam tot de ontdekking dat hij het fout had. De zaak Alzheimer is een onvervalste politieroman.

Nu heb ik de oorspronkelijke tekst boven water gehaald, die net wat pittiger van toon is dan de tekst die in 2006 werd gepubliceerd. Ik schreef deze column indertijd terwijl ik zelf niet met een boek op de groslijst van de Gouden Strop stond. Met andere woorden, niet uitsluitend geschreven uit eigen belang... (maar voor een deel wel, natuurlijk!)

Column

Spek en bonen

'Ik bid nie voor brune bonen!', zei Bartje in het gelijknamige boek van Anne de Vries. Bruine bonen - het armeluisvoedsel van de negentiende eeuw - konden rekenen op de minachting van de Drentse pachterszoon Bartje. Ik ben echter verzot op deze echt Hollandse kost. Natuurlijk mt spek! Lees de volledige column

Dinsdag 1 juni 2010
 

De Maand van het Spannende Boek

Het is weer Juni - de Maand van het Spannende Boek. Dit betekent dat als je naar de boekhandel gaat om De blikvanger te kopen, je het geschenkboekje van de Maand er gratis bij krijgt. Het geschenkboekje van dit jaar is geschreven door Charles den Tex.

Maar niet alleen de boekhandels pakken uit met de Maand. Ook de bibliotheken doen het. Ik wil meteen van deze gelegenheid gebruik maken, om mijn waardering uit te spreken voor de vele mensen die in bibliotheken actief zijn, vaak als vrijwilliger. Terwijl er schrijvers zijn die met lede ogen toekijken hoe mensen hun boeken lenen in plaats van kopen, zie ik de bibliotheek als een mooie kans. Omdat ik bij een kleine uitgever zit, laten de meeste boekhandels mijn misdaadromans links liggen. Maar de bibliotheken werken zo niet. Dankzij de bibliotheken zijn mijn boeken overal in de Nederland en in Vlaanderen te leen en kan iedereen er mee kennismaken.

De bibliotheken richten vaak tafels in waarop ze tijdens de Maand bepaalde boeken aan hun lezers tippen. Het leuke is dat veel bibliotheken in Nederland besloten hebben om mijn boeken zo onder de aandacht te brengen. Is dat niet geweldig? Ik heb vele reacties gekregen van bibliotheekmedewerkers die enthousiast aan de slag gaan met mijn boeken. Om een voorbeeld te noemen: de Westfriese bibliotheken hebben een spannende tassenactie. Dit houdt in dat ze tassen uitlenen met van tevoren geselecteerde boeken, waarmee ze de leners willen verrassen. Twee van mijn boeken zijn in zulke tassen terechtgekomen!

Niet elke bibliotheek doet zoiets. De bibliotheek van Spijkenisse zal mijn boeken niet op de tafel voor de Maand leggen. Dat heeft ook geen zin. Ze zijn vrijwel altijd uitgeleend...

Zaterdag 29 mei 2010
 

Promotiemateriaal

Ter support van De blikvanger is er promotiemateriaal ontwikkeld. Bij mijn vorige uitgever gebeurde dat allemaal op mijn kosten. Hans van den Boom van De Leeskamer werkt wat dat betreft een stuk beter: hij betaalt en regelt alles. Er zijn 4000 flyers gedrukt en hij heeft een poster ontworpen. Ben je zelf boekhandelaar of bibliothecaris en wil je het materiaal gebruiken? Bekijk dan de flyer voorkant (pdf) en achterkant (pdf), en de poster (pdf). Stuur een mailtje als je een stapeltje van de gedrukte flyer wilt. Posters kun je natuurlijk zelf printen!

Overigens zien stapels van De blikvanger in de winkel (The Read Shop Doorn) er zo uit:

The Read Shop Doorn 2010

Vrijdag 28 mei 2010
 

De Blikvanger verschijnt!

Vandaag zou de grote dag moeten zijn. Mijn nieuwste misdaadroman zou door de groothandel uitgeleverd worden aan de boekhandels. Dat pakt alleen iets anders uit. Door een foutje levert het Centraal Boekhuis pas vanaf morgen De blikvanger. De andere Nederlandse groothandel, Scholtens, moet waarschijnlijk de boeken nog uitpakken, want bij hen staat mijn nieuwe roman te boek als 'niet leverbaar'. Dat schiet niet op. De meeste winkels zullen hierdoor pas in de loop van volgende week De blikvanger binnenkrijgen.

Toch is mijn nieuwe boek verschenen. De boekhandelaren die zo slim waren De blikvanger rechtstreeks bij De Leeskamer te bestellen, hebben het boek binnen. En van hen heeft al tientallen exemplaren verkocht!

Voor mij is er daarom een drukke tijd aangebroken. Binnenkort worden de persberichten verstuurd, waarna interviews en boekbesprekingen volgen. En ik ga aan de slag om De blikvanger in de winkels gepromoot te krijgen. In de achterliggende weken bezocht ik hiervoor al 22 winkels, waarvan een aantal zelfs twee keer. In de komende tijd zal ik al die winkels opnieuw bezoeken met promotiemateriaal.

Vandaag ging ik al bij vier winkels langs. Het is geweldig om te merken hoe boekhandelaren in de startblokken staan om De blikvanger te promoten. Soms echter, heb ik minder aangename ervaringen. Een boekhandelaar die ik bezocht, riep dwars door de winkel dat hij geen tijd voor me had. Ik kon wel zien waarom. Het was razenddruk. Op zich is dat geen probleem. Normaliter wacht ik dan een tijdje tot het rustig is. Maar dit was niet leuk. De toon die hij aansloeg, was onverbiddelijk, zoals je praat tegen iemand die vervelend is. Voor ik de kans kreeg te reageren, riep hij nog een keer dat hij wist waarvoor ik kwam: 'Maar ik heb nou effe geen tijd voor jou!'

Echt edereen in de winkel keek naar me om te zien tegen wie hij tekeer ging. Ik ben niet iemand die bloost, want anders geloof ik dat ik vuurrood zou zijn geworden. Zijn reactie had ik niet verwacht, want eigenlijk is het een vriendelijke man. En dan te bedenken dat ik alleen maar flyers kwam afgeven. Waarschijnlijk besefte hij zelf ook dat zijn toon en reactie te heftig was, want terwijl ik me omdraaide om af te druipen, riep hij dat hij mijn nieuwe boek een mooie uitgave vindt.

Het was een pijnlijk moment. Als schrijver die knokt voor succes, moet je soms zoiets incasseren. Naast de successen zijn er namelijk ook altijd teleurstellingen. Het betekent niet dat ik me anders ga opstellen tegenover deze man, want dit was een incident dat verder niets zegt over onze verstandhouding. De volgende keer zal ik vast een goed gesprek met hem hebben. Trouwens, hij heeft tientallen exemplaren van De blikvanger in huis gehaald.

De flyers heb ik uiteindelijk overhandigd aan een van zijn medewerksters, die beloofde ze te zullen gebruiken om mijn boek te promoten. Missie toch geslaagd!

Woensdag 26 mei 2010
 

Voorpublicatie van de proloog

Over twee dagen is het zover: dan beginnen de groothandels De blikvanger uit te leveren aan de boekhandels. Kun je zolang niet wachten? De volledige proloog is als voorproefje nu op deze website te lezen. Een dame op leeftijd die het boek al las, omschreef mijn schrijftrant als immoreel. Ik vermoed dat de proloog voornamelijk de reden was waarom zij mijn manier van schrijven als immoreel en onethisch beschouwde. Niet geschikt voor jonge lezers dus! Hier is een voorproefje van het voorproefje:

Proloog

Op het eerste gezicht leek er niets mis te zijn. Alles was heel normaal: een bushalte aan de rand van het dorp; waar de provinciale weg een flauwe boog langs het laatste park beschreef voor het de donkere bossen in verdween. Het was laat op de avond. Straatlantaarns verspreidden een oranje gloed. Slechts een enkele auto passeerde.

Sebastiaan Kingma stapte opgewekt uit de bus die hem van station Driebergen-Zeist naar de halte had gebracht. Lees de volledige proloog

Maandag 24 mei 2010
 

Het omslag

Vrijdag 14 mei publiceerde ik een filmpje waarin ik De blikvanger toon. Wil je het omslag nog beter bekijken, download dan deze pdf. Je ziet niet alleen hoe de voorkant eruit gaat zien, maar ook de rugzijde, de achterkant en de extra flappen. En van de flappen bevat een fragment uit de proloog van De blikvanger. Als je niet kunt wachten tot komende vrijdag, de dag waarop het boek verschijnt, mis dan het fragment niet...

Vrijdag 21 mei 2010
 

Uit het archief: Achter de deur

In maart 2004, kort voor de publicatie van het debuut Bij verstek veroordeeld, publiceerde Crimezone.nl mijn column Achter de deur. Hierin beschreef ik hoe ik aankeek tegen het feit dat ik ging debuteren en welke gevolgen dat kon hebben. Deze column was al geruime tijd niet meer op Crimezone terug te vinden, daarom heb ik hem uit het archief gehaald en afgestoft. De column past ook bij de huidige situatie. Over een week, en na vier jaar stilte, debuteer ik als het ware opnieuw, nu bij een andere uitgever. Ik ben benieuwd hoe De blikvanger zal vallen...

Column

Achter de deur

De wereld ligt binnenkort aan mijn voeten. Dat zou je kunnen zeggen nu de publicatie van mijn debuut eraan komt. Om eerlijk te zijn, weet ik totaal niet wat mij te wachten staat. Hoe zullen de reacties zijn? Van lezers, van de pers? Maak ik ook kans op een van de literaire prijzen? Zal ik een halve of een hele bekende Nederlander worden? Lees de volledige column

Maandag 17 mei 2010
 

Relletje rond De blikvanger?

Ben ik een weekendje offline, ontdek ik vandaag dat er de afgelopen dagen een klein relletje rond mijn persoon en mijn nieuwe boek is geweest. Crimezone, de website waaraan ik jarenlang als recensent was verbonden, publiceerde de eerste recensie van De blikvanger. Bij de bespreking stond vermeld wie deze zou hebben geschreven.... ikzelf!

Naar het schijnt kwam journalist Peter Kuijt met zijn onvolprezen Spanningsblog daarna in actie om deze misstand aan de kaak te stellen. Op Ezzulia ontstond een levendige discussie over de gang van zaken bij Crimezone. Het duurde tot Crimezone ontdekte dat per abuis de naam van de verkeerde recensent vermeld stond. De fout werd hersteld, waarna Spanningsblog het protest introk.

De reactie op deze slip-of-the-keyboard is begrijpelijk als je de recensie leest. Soms vraag ik me af, of het wel over mijn boek gaat. Zulke lofredes ben ik namelijk niet gewend:

Een auteur met een scherp oog voor detail

Marco Books, wie kent hem niet? Veel trouwe bezoekers van Crimezone herinneren hem als een medewerker van het eerste uur van deze site. Daarnaast werkte hij in stilte aan zijn grote droom, het schrijven van een eigen boek. En de rest is geschiedenis. Inmiddels ligt het vierde avontuur met rechercheur Bram Petersen in de hoofdrol alweer in de schappen van de boekwinkels. Onder de toepasselijke naam, De blikvanger.

Huisarts Sebastiaan Kingma wordt bij de bushalte aangesproken door een onbekende persoon, loopt hem achterna en moet dat bekopen met de dood. Zijn lichaam wordt gevonden in een groot afvalnet, direct langs de openbare weg.
De toevallige passant, Frans de Jager doet de lugubere vondst en waarschuwt de politie. Een eerste globaal onderzoek levert als informatie op dat de huisarts een relatie had met Diana van Iperen die tegenover de vindplaats woont maar niets heeft gezien. Verder in de ochtend blijkt er ingebroken te zijn in de praktijk van dokter Kingma.
Het vermoeden bestaat dat de vermoorde huisarts onderweg is geweest naar de Poolse pianist in ruste, Krysztof Szymanowski die woonachtig is in De Tangh, een prestigieus groot landhuis. Naast de oude Krysztof wordt het huis bewoond door zijn geadopteerde dochter Angeles en zoon Rodrigo. Deze laatste is tevens wethouder in Renswoude en strijdt voor een cultureel centrum.
Binnen de familie waart een groot geheim rond waar de onterfde en verbannen biologische zoon Karol een belangrijke rol in speelt. Al snel leidt het spoor naar de familie Szymanowski omdat een aantal vreemde en geheimzinnige gebeurtenissen steeds meer verdenkingen naar de bewoners van De Tangh wijzen. Ieder familielid schijnt zijn eigen geheim mee te dragen, hetgeen dreigt te exploderen als plotseling de huishoudster Margreet Penning wordt ontslagen. Het hele gezin, wat een huisje op het terrein van De Tangh bewoonde, moet vertrekken wat bij hun zoon Leo veel argwaan wekt, temeer omdat hij als enige contact onderhoudt met zijn favoriete “oom” Karol. Een complexe situatie voor de rechercheurs Bram Petersen en Ronald Bloem die in rap tempo ontaardt in nog meer moordpartijen.

Marco Books spreekt zelf zijn voorkeur uit voor het klassieke detectiveverhaal en laat zich graag inspireren door zijn favoriete auteurs. Die inspiratie weet hij heel goed om te zetten in sterke avonturen. Met groot gevoel voor detail strooit hij ze kwistig en quasi nonchalant rond in De blikvanger. Zoals de vaak twijfelachtige praktijken van burgerlijke leiders en problemen rond asielzoekers. Op goed uitgedachte plaatsen positioneert hij deze onderwerpen om ze later naadloos te laten aansluiten in het verhaal. Hierdoor kan M.P.O. Books een vergelijking met zijn idolen en voorbeelden als Donna Leon, Agatha Christie en Elizabeth George ook zonder vrees aangaan. Waarbij tenslotte geconcludeerd mag worden dat De blikvanger ook een echte blikvanger voor filmregisseurs kan zijn! Een geslaagd verhaal vol verrassing en met veel kennis van zaken opgebouwd! (geschreven door... Cees van Rhienen)

Vrijdag 14 mei 2010
 

Hoe ziet De blikvanger eruit?

Hoe het boek eruit ziet, is een belangrijke factor waardoor mensen bepalen of ze tot de aanschaf ervan overgaan of niet. Kwalitatief wordt het nieuwe boek een enorme stap vooruit ten opzichte van mijn eerste drie boeken. Omdat mijn boeken maar in een select aantal boekhandels te vinden is (maar wel overal besteld kunnen worden!), heb ik een kort filmpje gemaakt waarin ik het boek toon.

Het enige waarin internet niet voorziet, is hoe het boek voelt en ruikt... Reserveer De blikvanger nu bij jouw plaatselijke boekwinkel, en je komt er spoedig achter!

Woensdag 12 mei 2010
 

De eerste reacties op De blikvanger

Enkele weken geleden vroeg de eigenaar van The Read Shop in Doorn bij de uitgever een drukproef van De blikvanger aan. Vanochtend moest ik in de winkel zijn om iets te regelen. Het is elke keer weer spannend hoe de eerste reacties op een nieuw boek zijn. Omdat ik niets van de eigenaar had gehoord, vreesde ik dat het verhaal toch niet goed gevallen was...

Nadat ik mijn persoonlijke zaken had afgehandeld, sprak ik met eigenaar Berry van Kruistum. Niet alleen hij had De blikvanger gelezen, de drukproef was ook gelezen door een van zijn medewerksters. Zij had het boek in een mum van tijd uit. Hun reactie op mijn vierde boek: hartstikke goed!

Blijkbaar heeft hij alle vertrouwen in De blikvanger, want hij heeft 65 exemplaren in bestelling en verwacht dat ze binnen een paar weken verkocht zijn! Of dat lukt, moet ik nog zien. Maar zo'n enthousiaste reactie is erg leuk!

Maandag 10 mei 2010
 

Mijn boeken in de bibliotheek

Mijn eerste drie boeken zijn in vele bibliotheken in Nederland en Vlaanderen te vinden. De afgelopen tijd heb ik op internet uitgezocht waar precies.  Hoewel ik vier jaar lang vrijwel uit de publiciteit ben gebleven, werden mijn boeken naar hartelust geleend. Dit heeft mij geholpen mijn naamsbekendheid op peil te houden. Daarom kan ik de bibliotheek van harte aanbevelen.

Ben je iemand die van misdaadromans houdt, bekijk dan de lijst met bibliotheken. Of misschien ken je iemand anders die van dit soort boeken houdt, verwijs hem/haar dan door. Hoe vaker mijn boeken uitgeleend worden, hoe beter!

Liggen mijn boeken niet in jouw bibliotheek, dan kun je ze vaak wel reserveren dankzij samenwerkingsverbanden tussen bibliotheken. Reserveren via internet maakt het tegenwoordig heel gemakkelijk.

Zegt het voort!

Vrijdag 7 mei 2010
 

Verschijningsdatum gewijzigd - 28 mei!

Door onvoorziene omstandigheden, is de publicatiedatum voor De blikvanger op de valreep gewijzigd. Meestal betekenen dit soort aankondigingen dat de publicatie is uitgesteld. Maar ik heb goed nieuws. In plaats van op 4 juni, zal mijn nieuwe boek al op vrijdag 28 mei verschijnen! Dit betekent dat De blikvanger in de winkel kan liggen als de Maand van het Spannende Boek begint. Koop het boek, en je krijgt er ook nog het geschenkboekje van de Maand gratis bij!

De uitgever kon de verschijningsdatum vervroegen, omdat het boek al gedrukt is.

Donderdag 6 mei 2010
 

Onbekende recensie opgedoken

Onlangs ontdekte ik op internet een recensie van Gedragen haat die ik nog niet eerder had gezien. De bespreking werd door Staf Schoeters geschreven voor het Vlaamse boekentijdschrift De Leeswolf. Wat hij schrijft, is opmerkelijk.

Schoeters, die zelf schrijver is, was erg negatief over mijn eerste boeken. 'De plot is behoorlijk ingewikkeld en mist bovendien structuur en geloofwaardigheid', schreef hij over mijn debuut Bij verstek veroordeeld. Mijn schrijfstijl noemde hij krakkemikkig. Zijn oordeel over De bloedzuiger was niet beter: 'De strenge hand van een corrector had dergelijke slordigheden kunnen voorkomen, maar dan nog hadden we een mat verhaal overgehouden dat het alledaagse nooit ontstijgt.' Ik dacht dat ik het bij Schoeters nooit goed zou kunnen doen.

Heel anders is zijn mening over Gedragen haat:

'In zijn derde politiethriller Gedragen haat voert M.P.O. Books andermaal het Doornse politiekorps district Heuvelrug ten tonele in een boeiend en realistisch verhaal. Een man wordt ontvoerd op de parkeerplaats van een supermarkt in Doorn, en rechercheur Bram Petersen leidt het onderzoek met ijzeren hand in fluwelen handschoen, om zo het leven van het slachtoffer niet in gevaar te brengen. Bij aanvang lijkt het alleen maar om een ontvoering en afpersing te gaan, maar het onderzoek legt andere sporen bloot, die verwijzen naar een resem van misdaden.

De auteur plaatst levensechte, driedimensionale personages in een herkenbaar en sfeervol kader. De persoonlijke relaties en spanningen binnen het politieteam zorgen voor extra zijlijnen, die het verhaal op menselijk vlak uittillen boven het niveau van de modale whodunit. De uitwerking van deze verhaallijnen gaat de auteur blijkbaar vlotter af dan in zijn vorige romans. Mogelijk is dit te wijten aan het feit dat zijn personages na twee romans zijn uitgegroeid tot volwaardige karakters, die voor de lezer ook herkenbaar zijn aan de hand van hun temperament en visie. Het inlevingsvermogen is bijgevolg ook sterker dan in vorige werken, en gevatte dialogen binnen sfeervolle evocaties voeren de lezer mee naar een zowel verrassend als bevredigend einde.'

Maandag 3 mei 2010
 

De cover & flaptekst

De voorkant van De blikvanger circuleert al enige tijd op internet, dus een echte onthulling is het niet meer. Voor wie hem nog niet gezien heeft, is hier de cover voor mijn vierde boek:

De Blikvanger

Het huis dat je ziet, is "De Tangh" bij de stad Rhenen. Dit huis is een echte blikvanger n de plek waar vaak bruidsreportages worden gemaakt. Daar kwam ik vorige week achter toen ik boekhandels bezocht. Verschillende boekhandelaren lieten mij weten dat ze op hun trouwdag hier foto's lieten maken. Het is er een uitgelezen locatie voor. Ik ben bang dat de associatie met vrolijke en gelukkige dagen wel enigzins besmeurd zal raken door mijn boek, want dit is de flaptekst:

'Het rechercheteam van politiedistrict Heuvelrug beleeft drukke tijden. Een huisarts uit Rhenen wil een bekende in Doorn bezoeken, maar hij komt nooit op zijn bestemming aan. Kort daarna vindt er een aanslag plaats op een wethouder in Renswoude. Rechercheur Petersen van district Heuvelrug maakt met zijn team overuren om beide zaken op te lossen. Hij vermoedt dat beide zaken met elkaar te maken hebben. Het onderzoek spitst zich toe op de merkwaardige bewoners van een idyllisch gelegen landhuis bij Rhenen.

Spanning, couleur locale, humor en een vleugje romantiek kenmerken De blikvanger, alweer het vierde deel van deze serie spannende politieromans.'

Donderdag 29 april 2010
 

De boekhandels kopen De blikvanger in

De promotie van De blikvanger is in volle gang. Omdat ik bij een kleine uitgever zit, is het verre van vanzelfsprekend dat het boek in de winkels komt te liggen. Daarom bezoek ik de laatste tijd boekhandels in mijn regio. Soms gaat dat goed. Soms zit het tegen.

Tien winkels had ik al bezocht. Die tocht langs boekenzaken was voornamelijk een leuk weerzien van boekhandelpersoneel. Bij veel winkels werd ik nog herkend en soms waren de reacties zelfs enthousiast op het nieuws dat er een nieuw boek in aantocht is. Een enkele keer kreeg ik te horen dat lezers het boek al hebben gereserveerd. Wie dat bij de plaatselijke winkel heeft gedaan, wil ik hiervoor hartelijk bedanken! Van een boekhandelaar weet ik dat hij al vijftig exemplaren van het boek bij de uitgever heeft besteld.

Maar ik ben er nog niet. Vandaag stond er een fietstochtje langs acht winkels op het programma, waaronder de enige boekhandel in de stad waar een groot deel van De blikvanger zich afspeelt: Rhenen. Mijn vorige boek speelde zich grotendeels af in Wijk bij Duurstede. De plaatselijke boekhandels verkochten van dat boek pakweg 250 exemplaren. Dat verkoopresultaat zou ik dit jaar natuurlijk graag in Rhenen willen behalen, maar daarvoor heb ik de medewerking van de enige boekhandel in die stad nodig. Enthousiasme van winkelpersoneel is namelijk een enorme steun in de rug bij de verkoop.

Eerst ging ik naar Veenendaal en daarna naar Wageningen. Vervolgens was het tijd voor een lunchpauze aan de voet van de Grebbeberg, aan het water van de Nederrijn. Ik zat bovenaan een talud van basaltblokken. Onder aan het talud lagen blokken in het water om de golfslag van voorbij varende boten te breken. Ik was nauwelijks gaan zitten om te genieten van de voorjaarszon, of ik zag politieboot P98 in volle vaart aankomen. Als auteur van politieromans had dit fenomeen natuurlijk onmiddellijk mijn belangstelling, al vergat ik wat er komen ging. Het water kwam omhoog!

Op zich kwamen de golven niet verder dan halverwege het talud. Behalve die ene golf. Voor een golf de oever bereikt, zakt eerst het water weg zodat er een dal ontstaat. Bij die ene golf trok het water zich zo ver terug, dat ik meteen aanvoelde wat er ging komen. Daarna zag ik de golf aan komen rollen. Met geweld sloeg de golf op de basaltblokken en spatte omhoog. Ik probeerde nog te ontsnappen aan het onvermijdelijke, maar het mocht niet baten. Het water trof me precies in het kruis van mijn broek.

Toen moest ik nog die belangrijke winkel in de stad Rhenen bezoeken...

Het was een goede reden om nog wat langer van die heerlijke voorjaarszon te genieten.

Dinsdag 27 april 2010
 

Eerste publieke optreden

Over iets meer dan vijf weken verschijnt mijn vierde boek. Inmiddels heb ik mijn eerste publieke optreden sinds 2006 erop zitten. Dit gebeurde geheel onverwachts. Zaterdag 17 april werd er in de stad Utrecht een meeting georganiseerd voor bezoekers van het forum van de website Ezzulia. De organisatie had mij ook uitgenodigd in de hoop dat ik als schrijver een gedeelte uit mijn nieuwe boek wilde voorlezen. Omdat ik nog niet zeker wist of ik kon komen, hield ik de boot af. In elk geval zou ik niet voorlezen omdat mijn nieuweling De blikvanger nog de redactiefase door moest.

Luisteren naar auteurs die voorlezen uit eigen werk

Maar het liep anders. Ik kwam in Utrecht aan om van de dames van de organisatie meteen te horen te krijgen, dat veel andere genodigde schrijvers (nog) niet waren aangekomen. Ik weet niet wie van de genodigden niet gekomen waren. Was het John Grisham, die niet kon komen omdat Schiphol die dag plat lag? Of was Arnaldur Indridason onder een IJslandse aswolk bedolven? Hoe dan ook, ze vroegen mij of ik toch iets wilde voorlezen. Dat ik geen boek had meegenomen, was geen probleem. Organisator Connie had Gedragen haat bij zich!

Voorlezen uit Gedragen haat

En dus las ik voor aan een select gezelschap van boekenliefhebbers en auteurs. Ik had geen gelegenheid gehad de tekst van tevoren door te nemen. Toch ging het me beter af dan ik verwacht had, al ging het niet helemaal goed. Het was muisstil terwijl ik daar doodserieus zat voor te lezen, en opeens kwam ik bij de schokkende gebeurtenis op pagina 127 en kon ik mijn lachen niet meer inhouden. Het middagje was tot dan toe gezellig geweest, ging ik vervolgens zoiets schokkends voorlezen! Ik dacht, waar ben ik toch mee bezig?

De Ezzulia meeting was verder een succes, vooral omdat het dus heel gezellig was. Andere auteurs die iets voorlazen waren: Corine Hartman, Loes den Hollander, Simon de Waal, Alex van Galen, John Brosens, Nik Brok, Chinouk Thijssen & Rachel Naomi. Met dank aan Connie, Lenie en Trisha voor de leuke middag, en aan Mariska voor de foto's! Meer verslagen en foto's van de Ezzulia meeting vind je hier.

Maandag 26 april 2010
 

Vernieuwde site!

Zoals je kunt zien, is de website in een nieuw jasje gestoken. Hiermee wil ik het vervolg van mijn schrijversloopbaan benadrukken. Eigenlijk heb ik deze website al ruim drie jaar geleden ontworpen, maar het design heeft tot nu toe op de plank gelegen. Al die tijd wachtte ik tot het nieuws dat mijn vierde boek zou verschijnen...

Een belangrijke verandering ten opzichte van de oude website is deze beginpagina. In plaats van een aparte nieuwspagina, zet ik voortaan de nieuwtjes in de middenkolom op de startpagina van de website. Nieuwtjes worden vanaf nu ook als een weblog gepresenteerd, in plaats van als een opsomming van feitjes in de derde persoon. Dit moet het allemaal net even wat persoonlijker en gezelliger maken.

De rechterkolom is ook nieuw. Hier zie je een overzicht van nieuw toegevoegde recensies. Voor deze website recenseer ik al boeken sinds begin 2002. De komende tijd zijn het voornamelijk recensies die eerder gepubliceerd werden via Crimezone. Vanaf nu bespreek ik ook dvd's, met name van detectivefilms en televisieseries. Het lijkt me een leuke aanvulling. Zie de recensies vooral als persoonlijke mening - mijn mening is niet maatgevend. Ik hoop je door middel van de recensies op het spoor te brengen van andere leuke boeken en films.

Ook nieuw op deze website is dat ik een partnerschap ben aangegaan met Bol.com. Miljoenen Nederlanders en Vlamingen bestelden al eens boeken bij deze internetwinkel. Ook mijn boeken zijn bij Bol verkrijgbaar, evenals de meeste boeken en dvd's die ik bespreek. Als je deze producten via mpobooks.nl besteld, levert dat mij een paar centen op, znder dat jij een cent meer betaalt! Op deze manier help je mee de onkosten voor mpobooks.nl te bestrijden. Bij voorbaat dank voor je bestellingen!

Tot slot wens ik je veel plezier met deze vernieuwde website.

Woensdag 27 januari 2010
 

Nieuwsbrief #24

Vandaag is de 24ste nieuwsbrief verzonden. Heb je je ooit aangemeld voor de nieuwsbrief, maar heb je hem dit keer niet ontvangen, dan kan dat kloppen. Door een computercrash in januari 2007 raakte ik een groot deel van de aanmeldingen kwijt.

Wil je voortaan (weer) op de hoogte gehouden worden door middel van de nieuwsbrief, meld je dan nu aan.

 

Reserveren

Het is aan te raden De blikvanger bij de plaatselijke boekhandel te reserveren. Dit helpt om de publicatie van het boek een succes te maken. Op deze manier merken boekhandelaren dat er bij hun klanten animo voor De blikvanger is, en gaan ze sneller overstag als ze overwegen meer exemplaren in te kopen.

De komende maanden zal de schrijver boekhandels in zijn regio bezoeken in de hoop dat boekhandelaren zijn boek in het assortiment opnemen. Als bij de betreffende boekwinkels al exemplaren staan gereserveerd, wordt zijn werk aanzienlijk lichter. Bij voorbaat dank voor jouw bijdrage!

Voor het reserveren van De blikvanger is de ISBN nodig: 9789086060245. De naam van de auteur en de titel van het boek komen dan vanzelf in het computersysteem van de winkel naar boven.

Donderdag 7 januari 2010

 

Nieuw contract

Na een zeer lange periode van stilte, is M.P.O. Books weer helemaal terug van weggeweest. De laatste keer dat hij als schrijver van zich liet horen, in oktober 2006, werd bekend dat hij bij uitgeverij Ellessy vertrok. Dit luidde een periode van onzekerheid in, waarbij er alleen columns verschenen. Die periode is nu afgesloten. Marco heeft een contract bij een uitgever getekend.

Bij uitgeverij De Leeskamer verschijnt komend voorjaar De blikvanger. Dit is het vierde deel in de serie over rechercheur Petersen en het team van politiedistrict Heuvelrug.

De exacte datum waarop het boek uitkomt, is nog niet bekend. De blikvanger wordt in juni verwacht. Je kunt het boek al wel bij iedere boekhandel bestellen door middel van ISBN: 9789086060245.

19 mei 2008
Gisteren heeft Ezzulia.nl weer een column van M.P.O. Books gepubliceerd. In Mijn strop schrijft hij over zijn kabelmaatschappij die er de oorzaak van was, dat hij de bekendmaking van de genomineerden voor de Gouden Strop 2008 op televisie miste.

Ezzulia column 80

18 februari 2008
Via Ezzulia.nl is een nieuwe column van M.P.O. Books verschenen. In The Golden Touch bewondert hij het succes van uitgeverij Anthos op de thrillermarkt. Citaat: 'Sinds enige tijd ben ik op zoek naar een uitgever. Iemand die bereid is te investeren. Maak ik kans bij Anthos? Eerlijk gezegd ben ik bang van niet. Anthos richt zich op de psychologische thriller en boeken met literaire pretenties, terwijl ik een eenvoudige detectiveschrijver ben.'

Ezzulia column 67

9 november 2007
M.P.O. Books timmert nog steeds aan de weg. Op donderdag 8 november publiceerde Ezzulia.nl een column. In Obsessie beschrijft Books zijn fascinatie voor het verschijnsel bibliotheek en de mogelijkheden die de bibliotheekvernieuwing hem als lezer biedt.

 

 

Ook verkrijgbaar:

De dood van Callista de Vries (2012)

Bestel De dood van Callista de Vries bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

Download gratis preview / In de boekhandel / Bekijk promofilmpje vanaf Grebbeberg (Youtube) / Lees fragment / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Een goed opgebouwde, spannende en boeiende detective, met veel nieuwe verwikkelingen en een verrassend en aannemelijk slot - drs. Madelon de Swart, Biblion

De dood van Callista De Vries van M.P.O. Books heeft alle elementen van een goed misdaadverhaal in zich: een niet te voor de hand liggende verhaallijn, een interessant slachtoffer, een politieteam met een eigen verhaal, verrassende wendingen - Isabelle Notelaers, De Leeswolf

De dood van Callista de Vries is van start tot eind een spannend boek - Svenja van der Tol, Crimezone

M.P.O. Books heeft het weer voor elkaar weten te boksen om de lezer voor enkele uren de wereld om zich heen te laten vergeten - Eva Krap, Spentakel.nl

Marco Books blijft rustig doorschrijven over het politieteam Heuvelrug, en dat gaat hem steeds beter af - Ed van Eeden, Detective en Thrillergids

Stimulating read - Detection by Moonlight

Het is onbegrijpelijk dat zijn boeken nog steeds niet door de grote boekenketens worden verkocht - Saskia Schouten, Boekenmening.nl

Benieuwd naar De dood van Callista de Vries? Download dan gratis de e-boek preview en lees de eerste veertig pagina's!
E-boek preview (.epub) f E-boek preview (.doc)

De laatste kans (2011)

Bestel De laatste kans bij de plaatselijke boekhandel!

Bestellen bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

In de boekhandel / Lees fragment / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

In zijn onderkoelde stijl laat Books zijn politiemensen via noest recherchewerk zeer langzaam maar zeer zeker dichterbij de oplossing van de beide zaken komen - Vrij Nederland, Detective- en Thrillergids

Zeer genoten van dit boek - Jolanda, Thrillerhyves

M.P.O Books heeft met dit deel weer een detective van groot formaat geschreven - Eva Krap, BangerSisters.nl

This is a lavishly plotted detective story - Detection by moonlight

Een vlot vertelde en interessante politieroman met aardige vondsten (ook wat structuur betreft) en een goed uitgewerkt plot - Biblion

De blikvanger (2010)

Bestel De blikvanger bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

In de boekhandel / Bekijk demofilmpje (Youtube) / Voorleesfilmpje (Youtube) / Lees proloog / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Tenslotte mag geconcludeerd worden dat De blikvanger ook een echte blikvanger voor filmregisseurs kan zijn! Een geslaagd verhaal vol verrassing en met veel kennis van zaken opgebouwd! - Cees van Rhienen, Crimezone.nl

De lezer die in deze omgeving woont of is opgegroeid, zal regelmatig de neiging hebben de locaties uit het boek op te zoeken, ware het niet dat de spanning die de auteur in De blikvanger weet op te bouwen je aan je stoel gekluisterd houdt - Janet Jongejan, Ditiswijk.nl

Vlot leesbaar boek met voor de lokale lezer veel herkenningspunten - Jan Ruijne, Rhenense Betuwse Krant/Rijnpost

Een fantasierijke politieroman - Biblion

Een heerlijk spannend boek om te lezen op vakantie en zo toch een beetje het thuisgevoel te houden - Ali van Vemde, 't Groentje

Bij verstek veroordeeld (speciale heruitgave, 2011)

Bestel Bij verstek veroordeeld bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

In de boekhandel / Bekijk ludiek filmpje (Youtube) / Lees voorwoord / Lees eerste hoofdstuk / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Vlot geschreven detective die van begin tot eind spannend is - Biblion

M.P.O Books weet de spanning er van begin tot eind in te houden door de
onverwachte wendingen, maar ook de duidelijke karakteromschrijvingen
- Eva Krap, BangerSisters.nl

Het klinkt allemaal macaber, maar Books heeft alles met een knipoog genoteerd. Zodat een ouderwetse policier met harde randjes genoeglijk wegleest. Mooie plot! - Feije Wieringa, Highlife Magazine

Ik had moeite om het boek weg te leggen - Babbels Magazine

Niet meer nieuw verkrijgbaar:

Gedragen haat

Bestellen / Bekijk de RTV Utrecht reportage (Youtube) / In de bibliotheek

De Bloedzuiger

Bestellen / Bekijk de trailer / In de bibliotheek

Bij Verstek Veroordeeld

Bestellen / Bekijk de trailer / Bekijk het RTV Utrecht interview (Youtube) / In de bibliotheek