Header - M.P.O. Books


Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van schrijver M.P.O. Books

De boeken

De bloedzuiger - herziene uitgave 2017

Bestel De bloedzuiger bij de plaatselijke boekhandel!

Of anders online: AKO, Bol.com, Bruna.nl, ECI, E-Pulp Publishers - Webshop, Libris, The Read Shop, Standaard Boekhandel.

De ouders keerden niet terug (Anne van Doorn)

Bestel De ouders keerden niet terug bij de plaatselijke boekhandel!

Of online:

Bol.com | Bruna.nl | Eci.nl | E-Pulp Publishers - Webshop | Libris | The Read Shop | Standaardboekhandel.be

Anne van Doorn heeft met De ouders keerden niet terug een verrassend leuke detective-achtig mysterie geschreven - Thrillzone.nl

Bij verstek veroordeeld - e-book

Het eerste deel nu als e-book verkrijgbaar, voor slechts 4,95 euro!

Ako.nl, Amazon.nl, Blz.nl, Boek.be, boeken.com, Bol.com, Bruna.nl, ECI.nl, E-Pulp Publishers - Webshop, Kobo.com, Libris.nlReadshop.nl en Standaard Boekhandel.

Cruise control

Bestel Cruise control bij de plaatselijke boekhandel!

Of anders online:

Nederland: AKO.nl, BLZ.nl, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Van Stockum

Vlaanderen: Cosmox.be, ECI.be, Standaardboekhandel.be

Schrijven is... een afgesloten huis

Bekijk de voorleesfilmpjes op Youtube!

Bestel Schrijven is... een afgesloten huis bij de plaatselijke boekhandel!

Of online:

Paperback (Nederland): AKO, BLZ, Bol, Bruna, Cosmox, ECI, Libris, The read shop, Van Stockum

(Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

E-book: AKO, Bol, Bruna, Cosmox, ECI, The read shop, Van Stockum / Cosmox.be / ECI.be / Standaard Boekhandel.be

Benieuwd naar Schrijven is... een afgesloten huis? Download nu gratis de e-book preview en lees de inhoudsopgave en het voorwoord!
E-boek preview (pdf) f E-boek preview (.htm)

Een afgesloten huis

Bezoek EenAfgeslotenHuis.nl - voor filmpjes, artikelen en meer informatie

Bestel Een afgesloten huis nu bij de plaatselijke boekhandel!

Of online (Nederland): AKO, BLZ, Bol, Cosmox, ECI, Libris, The read shop, Van Stockum, Wohi.nl.

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

Books zou best eens een van de toekomstige winnaars van De Gouden Strop kunnen zijn. Een afgesloten huis is geslaagd, goed geschreven, met snelheid en spannende momenten - Biblion

Books heeft de gave om het genre detective naar een hoger plan te tillen. Niet alleen zit het verhaal vol plotwendingen waardoor de spanning hoogtij viert, ook weet hij zijn personages voldoende uit te diepen waardoor er een zeer levendig verhaal is ontstaan vol intrige, spanning, romantiek en zelfs humor - Eva Krap, BangerSisters.nl

Een vlot geschreven, spannend verhaal met verrassingen. Een boek van Nederlandse bodem voor vele uren leesplezier - TheSword Magazine

Een spannend verhaal, met verrassende elementen om het boek goed te laten lopen - Felice Beekhuis, Boekenbijlage.nl

Dit boek maakt de lezer nieuwsgierig naar andere delen uit de serie over de Utrechtse Heuvelrug - Katleen Scheers, Crimezone

Ook nu weer is M.P.O. Books er in geslaagd om de lezers van het begin tot het eind te boeien - Ali van Vemde, 't Groentje

Een afgesloten huis is one of the best in the series - Beneath the Stains of Time

Ook met humor is het verhaal rijkelijk doorspekt - Lon van Zijl, Trefpunt Houten

Een aanrader voor de liefhebbers van dit genre - Saskia Schouten, Boekenmening.nl

Benieuwd naar Een afgesloten huis? Download nu gratis de e-boek preview en lees de eerste veertig pagina's!
E-boek preview (.epub) f E-boek preview (.doc)

Dodelijke hobby - gratis e-boek!

Paperback novelle en twee korte verhalen extra. Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Bestel Dodelijke hobby bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

E-boek ... gratis! (alleen novelle, zonder extra's):

Downloaden (.epub - voor e-readers)
Of: downloaden (.epub in een .zip - voor de pc)
Of: downloaden (.pdf - voor de pc)

A well-written crime story that literally keeps you guessing until the end - Beneath the stains of time

A well plotted mystery - More than a reading journal

Al met al een leuk boekje. Het las lekker weg. Aan te raden voor mensen die een cozy mystery leuk vinden - De boekblogger

 

 

 

De nieuwe erfgenaam

bestellen

boek

Titel: De nieuwe erfgenaam

Schrijver: Sophie Hannah

Genre: historische detective

Oorspronkelijke titel: Closed casket
Uitgever: The house of books
ISBN: 978-90-443-5074-6
Eerste druk, 2016 (oorspronkelijke uitgave in 2016)

Recensie

Ik was ontstemd over De monogram moorden, het eerste boek over Hercule Poirot dat Sophie Hannah schreef op verzoek van de erven van detectiveschrijfster Agatha Christie (1890-1976), de bedenker van de Belgische speurneus. Als het vervolg niet minstens honderd pagina's dunner zou zijn, zo schreef ik in mijn recensie, zou ik me aan dat tweede boek niet eens wagen. Toch heb ik dat wel gedaan, ook al is De nieuwe erfgenaam met 316 pagina's vrijwel even dik als het eerste deel. Ik gun echter een auteur een tweede kans. Bovendien was ik niet de enige die tekeer ging tegen De monogram moorden, en een auteur kan van zijn fouten leren, nietwaar?

Mevrouw Hannah blijkt echter bijzonder hardleers te zijn. Ik geloof warempel dat De nieuwe erfgenaam nog meer ergernis oproept dan de voorganger. Het idee is wel aardig, al is het niet origineel: een rijke dame roept haar familie bijeen en maakt dan bekend dat ze haar testament heeft gewijzigd. Ze onterft haar kinderen. Agatha Christie deed iets dergelijks ook al, bijvoorbeeld in Hercule Poirot's christmas. De rijke dame in De nieuwe erfgenaam heet lady Athelinda Playford en ze is een beroemd kinderboekenschrijfster. Ze wil alles wat ze bezit nalaten aan haar assistent Joseph Scotcher, die trouwens nog maar enkele weken te leven heeft. Lady Athelinda onterft daarmee haar twee kinderen. Natuurlijk wordt er iemand vermoord en Hercule Poirot mag de zaak oplossen.

Tot zover de overeenkomsten met het oeuvre van Christie. Sophie Hannah verprutst het vervolgens door een van de fouten van De monogram moorden te herhalen. Ze weet totaal niet de sfeer van een Christie op te roepen. Integendeel. De manier waarop personages met elkaar omgaan, is op het absurde af. Alsof mevrouw Hannah werkelijk geen idee heeft welke omgangsvormen er in de tijd van Agatha Christie golden. Of men is overdreven vriendelijk, of overdreven onvriendelijk. De omgang is erg informeel-modern, soms op het onbeschofte af. En personeelsleden kennen hun plek niet: een butler weigert te praten, een dienstmeisje gedraagt zich vrijpostig en de kokkin gaat op eigen houtje het huis doorzoeken. Trouwens, de slaapkamers van de hoofdbewoners kijken uit op de personeelsvleugel... Absurd!

Het is alsof je naar een klucht kijkt, in plaats van een serieuze detectiveroman te lezen. Sophie Hannah heeft kennelijk lak aan de historische context. Maar ze heeft ook lak aan het personage Poirot dat zij neerzet als een wonderlijk figuur. Anders dan de Poirot van Agatha Christie is hij het ene moment een sukkel, het andere moment zou hij zogenaamd een slimme speurneus zijn. Poirot en politieman Edward Catchpool, die ook uitgenodigd zijn, vrezen de gevolgen van de testamentswijziging. Het is echter bizar dat Poirot denkt dat er een aanslag gepleegd zal worden op Lady Athelinda, terwijl het veel meer voor de hand ligt dat de nieuwe erfgenaam Joseph Scotcher het slachtoffer zal zijn. Dat Poirot zelfs niet eens aan die mogelijkheid dnkt, is bizar. Hij stelt ook niet de juiste vragen.

De moord werd gepleegd met strychnine. De Poirot van Agatha Christie zou direct erachter willen komen hoe het gif verkregen is, want daar kwam je destijds niet zo eenvoudig aan. De Poirot van Hannah houdt zich met deze vraag niet bezig. Het lijk is door een verpleegster ontdekt in de salon. Een butler zag die verpleegster tien minuten eerder vanuit de tuin het huis binnengaan. Nooit stelt iemand de vraag waarom het tien minuten duurde voor zij begon te gillen, terwijl het antwoord op die vraag op het eind juist bepalend blijkt te zijn. En dan is er nog het mysterie dat het slachtoffer kort voor zijn dood nog in zijn pijama in zijn slaapkamer was (het was 's avonds), maar hij wordt in de salon gevonden. Nooit stelt Poirot de vraag waarom hij naar de salon ging, terwijl de beste man in een rolstoel zat. Ook het antwoord op die vraag is onthullend. Deze sukkelige Hercule Poirot is hiermee een schertsfiguur.

Sophie Hannah schreef De nieuwe erfgenaam dan ook niet om recht te doen aan het oeuvre van Agatha Christie, of aan haar seriepersonage Hercule Poirot. Zij wil een bespottelijk verhaal opvoeren waarin mensen zich onhoffelijk en bizar gedragen, en dat moet dan op de lachspieren van de lezer werken. Ook daarin slaagt zij niet. Meestal is het zo flauw dat het tenenkrommend is. Uiteindelijk komt dan de bijeenkomst waarin Poirot op bijzonder langdradige wijze iedere gast voor het voetlicht plaats en aangeeft waarom hij/zij de dader zou kunnen zijn. De onthulling is echter een anticlimax, te kolderiek om geloofwaardig te zijn. Wat een afknapper.

De kritiek van Christiekenners op De monogram moorden was al niet mals. Sophie Hannah heeft er niet van geleerd. Dat Mathew Prichard, de kleinzoon van Agatha Christie, toch met zo'n kolderiek vervolg heeft ingestemd, heeft vermoedelijk meer met euro's dan met respect voor zijn grootmoeder en haar oeuvre te maken. Wie denkt dat ik doorschiet, dient te beseffen dat Christie tijdens haar leven uiterst kritisch was op verfilmingen van haar boeken. Bijna geen enkele adaptatie kon op haar goedkeuring rekenen. Vaak was ze zeer ontstemd. De nieuwe erfgenaam zou ze naar alle waarschijnlijkheid vreselijk gevonden hebben en haar woede opgeroepen hebben. Als Mathew Prichard verstandig is, laat hij het bij twee delen.

 

Naar boekrecensies

 

 

 

Ook verkrijgbaar:

De dood van Callista de Vries (2012)

Bestel De dood van Callista de Vries bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

Download gratis preview / In de boekhandel / Bekijk promofilmpje vanaf Grebbeberg (Youtube) / Lees fragment / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Een goed opgebouwde, spannende en boeiende detective, met veel nieuwe verwikkelingen en een verrassend en aannemelijk slot - drs. Madelon de Swart, Biblion

De dood van Callista De Vries van M.P.O. Books heeft alle elementen van een goed misdaadverhaal in zich: een niet te voor de hand liggende verhaallijn, een interessant slachtoffer, een politieteam met een eigen verhaal, verrassende wendingen - Isabelle Notelaers, De Leeswolf

De dood van Callista de Vries is van start tot eind een spannend boek - Svenja van der Tol, Crimezone

M.P.O. Books heeft het weer voor elkaar weten te boksen om de lezer voor enkele uren de wereld om zich heen te laten vergeten - Eva Krap, Spentakel.nl

Marco Books blijft rustig doorschrijven over het politieteam Heuvelrug, en dat gaat hem steeds beter af - Ed van Eeden, Detective en Thrillergids

Stimulating read - Detection by Moonlight

Het is onbegrijpelijk dat zijn boeken nog steeds niet door de grote boekenketens worden verkocht - Saskia Schouten, Boekenmening.nl

Benieuwd naar De dood van Callista de Vries? Download dan gratis de e-boek preview en lees de eerste veertig pagina's!
E-boek preview (.epub) f E-boek preview (.doc)

De laatste kans (2011)

Bestel De laatste kans bij de plaatselijke boekhandel!

Bestellen bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

In de boekhandel / Lees fragment / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

In zijn onderkoelde stijl laat Books zijn politiemensen via noest recherchewerk zeer langzaam maar zeer zeker dichterbij de oplossing van de beide zaken komen - Vrij Nederland, Detective- en Thrillergids

Zeer genoten van dit boek - Jolanda, Thrillerhyves

M.P.O Books heeft met dit deel weer een detective van groot formaat geschreven - Eva Krap, BangerSisters.nl

This is a lavishly plotted detective story - Detection by moonlight

Een vlot vertelde en interessante politieroman met aardige vondsten (ook wat structuur betreft) en een goed uitgewerkt plot - Biblion

De blikvanger (2010)

Bestel De blikvanger bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

In de boekhandel / Bekijk demofilmpje (Youtube) / Voorleesfilmpje (Youtube) / Lees proloog / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Tenslotte mag geconcludeerd worden dat De blikvanger ook een echte blikvanger voor filmregisseurs kan zijn! Een geslaagd verhaal vol verrassing en met veel kennis van zaken opgebouwd! - Cees van Rhienen, Crimezone.nl

De lezer die in deze omgeving woont of is opgegroeid, zal regelmatig de neiging hebben de locaties uit het boek op te zoeken, ware het niet dat de spanning die de auteur in De blikvanger weet op te bouwen je aan je stoel gekluisterd houdt - Janet Jongejan, Ditiswijk.nl

Vlot leesbaar boek met voor de lokale lezer veel herkenningspunten - Jan Ruijne, Rhenense Betuwse Krant/Rijnpost

Een fantasierijke politieroman - Biblion

Een heerlijk spannend boek om te lezen op vakantie en zo toch een beetje het thuisgevoel te houden - Ali van Vemde, 't Groentje

Bij verstek veroordeeld (speciale heruitgave, 2011)

Bestel Bij verstek veroordeeld bij de plaatselijke boekhandel!

Of online bij: AKO, Bol.com, Bruna.nl, Cosmox.nl, ECI.nl, Libris.nl, Noord Nederlandse Boekhandel, The read shop (of andere webwinkels)

Of online (Vlaanderen): Cosmox, ECI, Standaard Boekhandel

In de boekhandel / Bekijk ludiek filmpje (Youtube) / Lees voorwoord / Lees eerste hoofdstuk / Bekijk omslag (pdf) / In de bibliotheek

Vlot geschreven detective die van begin tot eind spannend is - Biblion

M.P.O Books weet de spanning er van begin tot eind in te houden door de
onverwachte wendingen, maar ook de duidelijke karakteromschrijvingen
- Eva Krap, BangerSisters.nl

Het klinkt allemaal macaber, maar Books heeft alles met een knipoog genoteerd. Zodat een ouderwetse policier met harde randjes genoeglijk wegleest. Mooie plot! - Feije Wieringa, Highlife Magazine

Ik had moeite om het boek weg te leggen - Babbels Magazine

Niet meer nieuw verkrijgbaar:

Gedragen haat

Bestellen / Bekijk de RTV Utrecht reportage (Youtube) / In de bibliotheek

De Bloedzuiger

Bestellen / Bekijk de trailer / In de bibliotheek

Bij Verstek Veroordeeld

Bestellen / Bekijk de trailer / Bekijk het RTV Utrecht interview (Youtube) / In de bibliotheek